logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Kovács Zoltán: Magyarország energiaellátásának biztonságát nem vagyunk hajlandók feladni

| Szerző: hirado.hu
Ez nem politikai, hanem ellátásbiztonsági kérdés – közölte Kovács Zoltán, a Miniszterelnöki Kabinetiroda nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkára. Az Európai Bizottság az orosz kőolajimport fokozatos betiltását javasolja – erről Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke számolt be szerdán Strasbourgban.

Brüsszel hat hónapon belül szeretné fokozatosan megszüntetni az oroszországi kőolaj-behozatalt

Az Európai Bizottság szerdán mutatja be a Oroszország elleni hatodik szankciócsomagot, amelyben az Oroszországból származó kőolaj importjának fokozatos tilalmára tesz javaslatot – közölte Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Strasbourgban szerdán. Ursula von der Leyen, az Európai Parlament plenáris ülésén, az Ukrajnában zajló háború társadalmi és gazdasági következményeiről szóló vitán elmondta, az EU hat hónapon belül szeretné fokozatosan megszüntetni az oroszországi kőolaj-behozatalt, az év végére pedig a finomított olajtermékek importját is.

Az Európai Unió hatodik szankciós csomagja mások mellett olyan magas rangú katonatiszteket von az uniós megszorító intézkedések hatálya alá, akik háborús bűnöket követtek el Bucsában vagy felelősek Mariupol ostromáért.

A megszorító intézkedések újabb csomagja továbbá a Sberbankot és két másik nagy bankot is kizárna a SWIFT néven ismert globális elektronikus fizetési rendszerből. Emellett három nagy orosz állami tulajdonú műsorszolgáltatónak tiltja meg az uniós műsorszórást minden platformon, kábelen, műholdon, interneten és okostelefonos alkalmazásokon keresztül egyaránt – közölte az uniós bizottság elnöke.

A földgáz és a kőolaj importjának szankcionálását a kormány nem tudja támogatni

Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára szerdán a Kossuth Rádió műsorában kifejtette, hogy a magyar álláspont világos:

a földgáz és a kőolaj importjának szankcionálását a kormány nem tudja támogatni, mert a háború árát nem fizettethetik meg a magyar emberekkel.

Az államtitkár felhívta a figyelmet, hogy a magyar gázfelhasználás 85 százaléka orosz gáz, a kőolaj-felhasználás 65 százaléka orosz olaj, ami naponta 20 ezer tonna kőolaj vásárlását jelenti. Ennek a pótlása – Menczer Tamás szerint – egész egyszerűen lehetetlen egyik napról a másikra.

„Az energiahordozók beszerzése ugyanis nem filozófiai kérdés, hanem fizikai kérdés és a valóság kérdése” – emelte ki az államtitkár. Közölte azt is, a kormány egyetért azzal, hogy az európai energiabeszerzést diverzifikálni kell, Magyarország a házi feladatát elvégezte, de csak onnan lehet gázt és olajt venni, ahol van, és ahonnan el lehet szállítani.

Kapcsolódó tartalom

Ajánljuk még