logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Egyre nagyobb az esély egy nagyhatalmak közötti háborúra a Pentagon vezetői szerint

| Szerző: hirado.hu
Míg Kína kihívást jelent, ukrajnai offenzívájának megindításával Oroszország már valódi fenyegetéssé vált az Egyesült Államok számára – hangzott el a Pentagon vezetőinek e heti kongresszusi meghallgatásán. Az amerikai védelmi tárca vezetője és a Pentagon tábornokai az atomhatalmak közötti konfliktus elmélyülésének a háború világméretű eszkalációjának a lehetőségére figyelmeztettek.

Feltehetően nem maradna válasz nélkül „a nemzetközi közösség részéről”, ha Oroszország vegyi vagy biológiai fegyvereket vetne be Ukrajna ellen. Moszkva ugyanakkor kibertámadásokkal is eszkalálhatja az ukrajnai háborút – jelentette ki Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter a Pentagon vezetőinek e héten tartott szenátusi meghallgatásán. A ZeroHedge amerikai portál beszámolójában felidézi, hogy a nyugalmazott tábornok már egy hónappal korábban, a CBS műsorában is figyelmeztetett arra, hogy egy orosz vegyi vagy biológiai támadás „erőteljes reakciót” váltana ki az Egyesült Államoktól és NATO-szövetségeseitől.

A konzervatív lap ugyanakkor rámutat: április elején azzal vádolták meg az oroszokat, hogy gáztámadást hajtottak végre Kelet-Ukrajnában, ám a hírhedt Azov-zászlóaljtól származó állítás hitelességét nem firtató brit kormánnyal ellentétben, számos nyugati elemző és médiaszakértő kétkedve fogadta a donyecki támadás hírét. Lloyd Austin a szenátus védelmi albizottsága előtt annak ellenére vetette fel újra a vegyi hadviselés lehetőségét, hogy semmiféle bizonyíték nincs az oroszok ilyen irányú szándékára. A tárcavezető ezzel azonban feldobta a magas labdát a közvetlen nyugati beavatkozásra váró ukránoknak, akik az oroszokat illető súlyos vádak igazolására citálhatják elő a Pentagon-vezetők nyilatkozatait – írja a ZeroHedge.

A beszámoló szerint Mark Milley tábornok, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke kongresszusi beszámolójában szintén az ukrajnai háború eszkalációjának lehetőségére figyelmeztetett. Szerinte az emberiség jelenleg az elmúlt évtizedek legnagyobb fenyegetésével szembesül, az ukrajnai háború ugyanis nemcsak Európa, hanem az egész világ békéjét és stabilitását veszélyezteti.

„A nagyhatalmak közötti súlyos nemzetközi konfliktus esélye nemhogy csökkenne, egyre csak növekszik”

– hangsúlyozta Milley.

Arra a kérdésre, hogy kitörhet-e egy szélesebb körű háború, a tábornok azt felelte: az Egyesült Államok egy történelmi, ám roppant veszélyes geostratégiai fordulóponton kényszerül cselekvésre, ami azt jelenti, hogy az amerikai hadseregnek a jövő generációinak biztonsága érdekében egyszerre kell megújulnia és folyamatosan fenntartania a készenlétet.

Meghallgatásán Milley megjegyezte, hogy míg Kína kihívást jelent, addig Oroszország „valós idejű” fenyegetéssé vált az Egyesült Államok számára.

Az ukrajnai háború kitörésének okait illető kínai állásponttal kapcsolatban a ZeroHedge felhívja a figyelmet a kínai külügyminisztérium kedden közzétett Twitter-bejegyzésére is, amely felidézi az utolsó szovjet pártfőtitkár és az amerikai külügyminiszter moszkvai, 1990. február 9-i tárgyalását. James Baker akkor azt ígérte vendéglátójának, Mihail Gorbacsovnak, hogy a NATO egyetlen centimétert sem fog keleti irányba terjeszkedni.

Hogy pontosan mi is hangzott el 1990-ben James Baker és Mihail Gorbacsov tárgyalásakor, az erősen vitatott, az ígéretekről és azok érvényességéről Máthé Áron történész is írt korábban a Huszárvágás blogon.

Kapcsolódó tartalom

A címlapfotón Lloyd Austin védelmi miniszter és Mark Milley tábornok, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának vezetője a washingtoni Capitoliumban 2022. május 3-án (Fotó: EPA/Amanda Andrade-Rhoades/Pool)

Ajánljuk még