logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Újabb botrány rázza meg Amerikát, a tüntetők már gyülekeznek Washingtonban

| Szerző: hirado.hu
Hatalmas botrány van kibontakozóban az Egyesült Államokban, miután eddig példa nélküli módon szivárgott ki egy tervezet az amerikai szövetségi legfelsőbb bíróság egy régóta várt döntésével kapcsolatban. A Politico által bemutatott dokumentum szerint a testület megszavazta egy az abortuszjog kérdésében 1973-ban hozott, mérföldkőnek számító döntés megsemmisítését, a tüntetők pedig már el is kezdtek gyülekezni Washingtonban.

Amennyiben a Politico által nyilvánosságra hozott dokumentumok valódiak, és a később megszülető ítélet is hasonló lesz, akkor történelmi jelentőségű határozat születhet az amerikai abortuszszabályozás ügyében. Az 1973-as Roe kontra Wade-ügyben hozott ítélet tulajdonképpen a tagállamok kezéből a szövetségi kormányzathoz utalta az abortusz szabályozását. A legfelsőbb bíróság ítélete ezt változtathatja meg és állíthatja vissza a ’73 előtti állapotot, így a tagállamok külön-külön szabályozhatnák, hogy milyen terhességmegszakítási lehetőségeket engednek lakosaiknak.

A kiszivárgott – és az amerikai legfelsőbb bíróság által meg nem erősített, de nem is cáfolt – dokumentum még februárban született és belső használatra szánták, ami a legfelsőbb bíróság működésében teljes normálisnak számít. Egy-egy ítéletről hónapokon keresztül vitáznak a bírák, és próbálják egymást is meggyőzni a saját igazukról. Az azonban sokatmondó a vélhetően néhány hónapon belül megszülető ítélet szempontjából, hogy Samuel Alito társbíró kész tényként kezeli, hogy milyen döntés születik.

„Úgy véljük, hogy a Roe és a Casey-ügyet felül kell bírálni. Itt az ideje, hogy az alkotmányt kövessük, és visszaadjuk az abortuszjog kérdését a választott képviselőknek”

– írja Alito A bíróság véleménye munkacímet viselő dokumentumban.

A véleménytervezetben határozottan elutasítottak egy későbbi, 1992-es bírósági döntést is (Planned Parenthood kontra Casey), amely lényegében fenntartotta az abortuszhoz való jogot. Egy ilyen irányú döntés egyébként nem lenne teljesen váratlan, az 1973-as ítélet eltörlését általában támogató konzervatív bírák többségben vannak a testületben, ezért sokkal nagyobb meglepetés lenne, ha minden változatlan maradna.

A téma szempontjából további nagyon érdekes kérdés, hogy

hogyan szivároghatott ki egy ilyen dokumentum, hiszen a legfelsőbb bíróság által tárgyalt ügyekre csak egy nagyon szűk körnek – a bírákkal együtt mintegy negyven, többnyire fiatal jogásznak – van rálátása, és ha valakit szivárogtatáson érnek, az gyakorlatilag búcsút mondhat a jogi pályának az Egyesült Államokban.

Az amerikai politikai életben az abortusz az egyik legmegosztóbb téma, ezért már el is indult a találgatás azzal kapcsolatban, hogy kinek állhatott érdekében, hogy belenyúljon a jogalkotási folyamatba. Konzervatív szakértők a cikk megjelenése után egyből azt jósolták, hogy tüntetések kezdődnek, hogy ezzel próbáljanak nyomást gyakorolni a legfelsőbb bíróságra, és hogy elérjék, az ítélethozatalig a kilencfős testület valamelyik tagja megváltoztassa döntését. Ebben nem is tévedtek nagyot…

Címlapfotón: Azbortuszjogok melletti tüntetés, amelyet a nemzetközi nőnapra időzítettek New Yorkban, 2022. március 8-án. Az amerikai legfelsőbb bíróság egyik folyamatban lévő ügyében olyan ítélet születhet, ami semmissé teheti az 1973-as Roe kontra Wade ítéletet, ami kimondja a nők abortuszhoz való jogát az USA-ban (Fotó: EPA/Justin Lane)

 

Ajánljuk még