logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Üres polcok Ausztriában: csúcstalálkozót tartanak az élelmiszer-ellátás biztonságáról

| Szerző: hirado.hu
Karl Nehammer kancellár és Elisabeth Köstinger agrárminiszter mellett a kereskedelmi kamara, az agrárkamara és a fogyasztóvédelem képviselői is részt vesznek azon az egyeztetésen, amelyet az Ausztriában tapasztalható áruhiány és a szállítási hiányosságok felszámolására rendeznek kedden Bécsben.

Oroszország ukrajnai háborúja mindent megdrágít és áruhiányt okoz, az osztrákok ennek ellenére évente 157 000 tonna élelmiszert dobnak a szemétbe, ami döbbenetes mennyiség – írja hétfői számában Kronen Zeitung című lap.

Nincsenek üres polcok, azaz mégis vannak üres polcok

Bár a magyar (ellenzéki) sajtó egy része arról cikkezett, hogy nincs itt semmi látnivaló, és nincsenek üres polcok, csak átmeneti hűtőpultproblémák Ausztriában, az osztrák Kronen Zeitung mégis úgy fogalmaz, hogy az ugrásszerűen emelkedő élelmiszerárak, valamint az üres polcok bizonytalansággal töltik el osztrákokat. Úgy fogalmaz a lap:

„az ukrajnai háború felerősítette a mindennapi kenyerünkkel kapcsolatos aggodalmakat.”

Ugyanakkor világjelenség, hogy évente az élelmiszer egyharmada a szemétben végzi. Karl Nehammer kancellár és Elisabeth Köstinger mezőgazdasági és idegenforgalmi miniszter emiatt keddre csúcstalálkozót hirdetett az élelmiszer-ellátás biztonságáról, amelyre az osztrák kereskedelmi kamara, az agrárkamara és a fogyasztóvédelem képviselői kaptak meghívást.

Nem egyszeri problémáról van szó, több polc is üres

Az osztrák lap néhány napja közölt cikkeket arról, hogy egy élelmiszerlánc bécsi üzletében üres polcok láthatók. A Krone azt írta, hogy a bécsi Mariahilfer Strasse egyik szupermarketjének vásárlói a sajtos, tojásos polcon nem találtak semmit. Az érintett élelmiszerlánc, a Spar a lap megkeresésre annyit közölt, hogy nincsenek nagymértékű ellátási problémák.

Nicole Berkmann, a vállalat sajtószóvivője szó úgy fogalmazott, „ez inkább egy teljesen normális helyzet volt egy olyan hétvégén (húsvétkor – a szerk.), amikor rendkívül nagy a forgalom”.

A lap hozzátette, hogy az eset mégis újra megtörtént, kedd este 19:24 órakor, a munka utáni bevásárlási csúcs idején szintén a Spar egy másik boltjában készült fotón ismét többméteres üres polcok láthatók. Ezúttal a tésztafélék, a saláták, a gyümölcslevek és öntetek hiányoztak a polcokról.

Drágább lett, vagy már nem is kapható

Az osztrák lap egy másik cikkében is foglalkozott a problémával: étolaj, tészta, rizs, liszt, az ellátási szűk keresztmetszetek miatt a szupermarketek polcai részben üresek. Ahogy fogalmaznak, a termékek vagy drágábbak lettek, vagy már nem kaphatók, így a konyhai bevásárlás „mindennapos kihívássá” vált Bécsben.

A Kronen Zeitung vasárnap közölt egy listát is az áremelésekről, mely szerint

Ausztriában az elmúlt hónapokban drágult például a búzaliszt (19,7 százalékkal), a húsfélék (4,1 százalékkal), a zöldségfélék (9 százalékkal), miként a személyautók (11 százalékkal), a földgáz (71,9 százalékkal) és az elektromos áram (16,5 százalékkal) is.

 

Ajánljuk még