logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Magyarországra négy irányból is érkezhet az orosz gáz

| Szerző: hirado.hu
Akkor is eljuthat Magyarországra az orosz gáz, ha kiesne a Bulgárián keresztüli tranzitútvonal, ám nincs jele, hogy elő kellene venni a vészforgatókönyvet.

Magyarországra alaphelyzetben négy irányból is érkezhet orosz eredetű földgáz, vagyis három vezetéken keresztül akkor is biztosítható lenne az ellátás, ha a most nagy súllyal használt negyediken – a Bulgárián és Szerbián át haladóból – elakadna a szállítás. Ennek azért van esélye, mert Bulgária szerda óta nem kap orosz gázt. Az energiahordozóra viszont szüksége van a balkáni országnak, amely ha akarja, hozzá tudna férni annak a vezetéknek a gázához, amely a területén keresztül továbbítja az Oroszországban útnak indított szénhidrogént Szerbiába, azon keresztül pedig Magyarországra. Ha valóban sor kerülne erre, akkor annak a két említett vevő ország láthatná kárát, bár ettől a Világgazdaság szerint nem kell tartani. Az eladó amúgy a Magyarországra tartó gáz leszállítási pontját a magyar–szerb határról áthelyezheti akár az ukrajnaira, vagy részben a szlovákiai, illetve az ausztriai határpontokra. Persze nem tudni, mennyire lenne kívánatos számára, hogy a leginkább kézenfekvő, Ukrajnán keresztüli tranzitot válassza, hiszen éppen azért építette meg a Balkáni Áramlatban folytatódó Török Áramlatot, hogy keleti szomszédunkat kiiktassa a szállításból. Mellesleg Magyarország is emiatt kényszerült egy új vezetékszakasz építésére.

(MTI/EPA/Filip Singer)

Egyébként most sem kizárólag Bulgárián és Szerbián keresztül érkezik az orosz gáz, hiszen a tavaly ősszel kötött új magyar–orosz hosszútávú földgázvásárlási szerződésben rögzített évi 4,5 milliárd köbméterből 3,5 milliárd köbméter jut a szerbiai és egymilliárd az ausztriai leszállítási pontra.

Alexander Nikolov bolgár energiaminiszter a múlt hét szerdáján jelezte: országa akkor is teljesíti tranzitkötelezettségét, ha Oroszországból nem kap gázt, szombaton pedig már azt közölte Kiriakosz Mitsotakisz görög miniszterelnök, hogy Görögország már most is segíti a szomszédos Bulgária gázellátását.

Ismert: a bulgáriai, mellette pedig a lengyelországi gázstopra azért került sor, mert e két ország nem hajlandó eleget tenni annak az orosz elnöki rendeletnek, amely előírta, hogy a barátságtalannak minősített országok az orosz gázért rubelben fizessenek. Valójában az eredetileg megállapodott pénznemben kell fizetniük – Magyarországnak is – a Gazprombanknál nyitott számlájukra, amelyről a pénzt a pénzintézet helyezi a moszkvai értéktőzsde közbeiktatásával a vevő szintén nála nyitott rubelszámlájára. Bulgária újra kap orosz gázt, ha megfelel a feltételeknek, de nem tudni ilyen tervéről.

Magyarország elvben az orosztól eltérő forrásból is juthat földgázhoz, meg is van hozzá az infrastruktúrája. Most is érkezik gáz Horvátország és Szlovákia felől, idővel pedig nagyobb mennyiség remélhető Románia irányából. Pillanatnyilag azonban nincs mód érdemi nagyságú alternatív többletbeszerzésre megfelelő kínálat és számottevő szabad LNG-import-kapacitás híján.

Az energiahivatal pénteken közölte, hogy az ország jelenlegi 900 millió köbméteres biztonsági gázkészletét október 1-jére 1,2 milliárd köbméterre kell növelni.

Ajánljuk még