logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Új célpontra összpontosítja figyelmét az orosz hadsereg

Hosszabb szünet után újra lőtte Kijevet az orosz haderő. A rakéták csütörtökön este csapódtak be, a hírek szerint nem messze attól a helytől, ahol az ENSZ-főtitkár delegációja tartózkodott. Az oroszok azt közölték, hogy egy rakétagyárat romboltak le „nagy pontosságú” fegyverekkel. A héten oroszországi célpontokat is támadás ért, többen úgy értékelték, hogy a Kijev elleni légicsapással erre válaszolt a moszkvai vezetés. Pénteken Vlagyimir Putyin orosz elnök összehívta az Orosz Föderáció Biztonsági Tanácsát, ahol kijelölte, hova kell összpontosítani a hadsereg figyelmét – számolt be róla az M1 Híradó.

Az egyik fővárosi épületet csütörtökön érte rakétatámadás: a robbanásban több lakás megsemmisült, köztük Vira Hirics, a Szabadság Rádió kijevi producerének ingatlana is. A tűzoltóknak több órába telt a romok eltakarítása, csak péntek délelőtt találták meg az újságíró holttestét.

A légicsapás éppen akkor érte az ukrán fővárost, amikor Antonio Guterres ENSZ-főtitkár Kijevben volt, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel tárgyaljon. A világszervezet első embere sajtótájékoztatóján beismerte: az ENSZ kudarcot vallott, képtelennek bizonyult a nemzetközi béke és biztonság előmozdítására.

Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken összehívta az Orosz Föderáció Biztonsági Tanácsát, ahol kijelentette:

az oroszok figyelme most Kelet-Ukrajnára összpontosul.

Az ország biztonságának garantálása szempontjából a legfontosabb szempontunk a donbaszi bajtársainknak való segítségnyújtás kell, hogy legyen, az ukrajnai különleges katonai műveletben” – fogalmazott az orosz elnök.

A donyecki ukrán vezetés eközben azzal vádolja az orosz erőket, hogy tiltott vegyifegyvereket vetett be a donbaszi frontvonalon. Az oroszokat már Mariupol orstromakor is érték ilyen vádak, amelyeket Moszkva visszautasított. A brit védelmi tárca akkor azt közölte, hogy az állítást sem London, sem a kijevi kormányzat nem tudja ellenőrizni.

Az Egyesült Királyság most megfigyelőket küld Ukrajnába

– jelentette ki Liz Truss brit külügyminiszter Hágában. A megfigyelők célja az lesz, hogy felderítsék az orosz hadsereg által állítólag elkövetett háborús bűncselekményeket. A civilek elleni támadásokkal Kijev és Moszkva egymást vádolja, az oroszok szerint lejárató-kampányról van szó.

A címlapfotó illusztráció.

Ajánljuk még