logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Nem tartja valószínűnek a háború átterjedését a Moody's

Megerősítette változatlan stabil kilátással a balti köztársaságok és Lengyelország államadós-besorolásait pénteken a Moody's Investors Service. A nemzetközi hitelminősítő a döntések indoklásában kiemelte: alacsonynak tartja annak a kockázatát, hogy az ukrajnai háború a négy ország bármelyikére hagyományos hadviselés formájában átterjedjen.

A Moody’s péntek éjjeli londoni bejelentése szerint a megerősítési döntések Észtország „A1”, Litvánia és Lengyelország „A2”, illetve Lettország „A3” szintű szuverén osztályzatára vonatkoznak.

A hitelminősítő a besorolások megerősítéséhez fűzött elemzéseiben hangsúlyozta, hogy az Ukrajna elleni orosz invázióval mind a négy országban megnőttek a geopolitikai kockázatok.

Emiatt a Moody’s a három balti gazdaság politikai kockázati besorolását – az egyik olyan részosztályzatot, amely azt méri, hogy az egyes szuverén adósok milyen mértékben érzékenyek az eseménykockázatokra – az eddigi „baa”-ról „ba”-ra gyengítette.

A cég kiemeli ugyanakkor azt a véleményét, hogy az Ukrajna elleni orosz invázió nyomán megnövekedett geopolitikai kockázatok és az e kockázatokat övező, ugyancsak erősödő bizonytalanságok közepette is alacsony annak a valószínűsége, hogy az ukrajnai fegyveres konfliktus hagyományos hadviselés formájában átterjedjen a balti köztársaságra és Lengyelországra.

A hitelminősítő szerint ezt a kockázatot számottevően csökkenti a NATO által a szövetség kölcsönös védelmi záradéka alapján nyújtott teljes biztonsági garancia, és az, hogy a NATO az Ukrajna elleni orosz támadás óta megerősítette katonai jelenlétét a balti térségben, valamint más közép- és kelet-európai országokban.

A balti országok és Lengyelország esetében a Moody’s szerint nagyobb a nem hagyományos vagy hibrid eszközökkel elkövethető támadások valószínűsége; ezek közé tartozhatnak a kibertámadások, a dezinformációs kampányok, a szabotázsakciók vagy társadalmi nyugtalanság szítása.

Az ilyen hibrid támadások azonban önmagukban sokkal kisebb valószínűséggel gyakorolnának érdemi negatív hatást ezeknek az országoknak a szuverén adósminőségi profiljára, mint egy hagyományos fegyveres támadás – áll a Moody’s pénteki elemzéseiben.

A cég a három balti köztársaságban gyenge, de pozitív gazdasági növekedést vár az idén: alapeseti előrejelzése Litvániában a hazai össztermék (GDP) 1,4 százalékos, Észtországban 0,6 százalékos, Lettországban 1,3 százalékos növekedését valószínűsíti 2022-re.
Lengyelországban a Moody’s prognózisa 2022-ben és 2023-ban egyaránt robusztus, 3 százalék körüli GDP-bővüléssel számol.

 

Ajánljuk még