logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Hátborzongató: alig pár méterre száguldott el mellettük a tornádó

Hatalmas tornádó csapott le az egyesült államokbeli Kansas államra. A forgószél mintegy száz lakóházban okozott súlyos károkat, és legkevesebb egytucatnyian megsérültek. Több mint húszezer háztartás maradt áramellátás nélkül – számolt be róla az M1 Híradó.

Félelmetes pillanatokat örökítettek meg pénteken délután az egyesült államokbeli Andover városában. Több szemtanú rögzítette telefonjával, ahogy egy tornádó alig pár méterre tőlük átvonul a településen, borzalmas pusztítást hagyva maga után.

Épp az étkezőnkben álltam, mikor az ablakon át észrevettem, hogy egy tölcsér formálódik, és hamarosan földet ér. Azonnal szóltam a feleségemnek, megfogtuk a kutyáinkat és lesiettünk a pincébe. A szirénák fél perc múlva hallgattak el” – mesélte egy helyi lakos.

A hatalmas erejű forgószél több tucat ház tetejét tépte le, a szétszóródott törmelék miatt pedig több utat is le kellett zárni a forgalom elől. Kansas államban

péntek este mintegy 22 ezer háztartás maradt áram nélkül.

A szélvihar mindent elragadott, ami csak az útjába került. Az egyik andoveri sportközpont falának a forgószél több személyautót is nekiröpített. A hatóságok arról számoltak be, a természeti katasztrófában legkevesebb tizenketten sérültek meg, haláleset viszont nem történt. A tornádó mintegy száz épületben okozott súlyos károkat, a veszteségek pontos mértékét azonban egyelőre nem tudják felmérni.

A városunkban sok házat szinte teljesen elpusztított a vihar. Ami viszont jó hír, hogy egyelőre nem riasztottak bennünket azért, hogy mentőakciót hajtsunk végre” – nyilatkozta Chad Russell andoveri tűzoltóparancsnok.

Az amerikai meteorológiai intézet az Egyesült Államok középnyugati térségében négy államra is figyelmeztetést adott ki a viharok miatt. A hatóságok információi alapján

összesen 14 tornádó vonult át a térségen, ezen kívül több helyről jeleztek jégeső okozta károkat is.

Kansas állama, ahol a legnagyobb kár keletkezett, az úgynevezett tornádó-völgyben fekszik, mely egyike a világ azon térségeinek, ahol a legtöbbször alakul ki forgószél.

Címlapfotó: Twitter

Ajánljuk még