logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Guterres elítélte a civilek elleni kijevi támadásokat

António Guterres ENSZ-főtitkár Kijevben elítélte az ukrán főváros elleni, civileket is veszélyeztető rakétatámadásokat, és kijelentette, hogy az orosz háborús műveleteket elszenvedő Ukrajna „az elviselhetetlen szívfájdalom központja lett”. A főváros központi részét csütörtök este a főtitkár látogatása alatt is rakétacsapás érte.

A főtitkár Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel folytatott megbeszélése után elmondta, folynak a tárgyalások az immár szinte teljesen orosz ellenőrzés alá került Mariupol kikötővárosban rekedt civilek kimenekítéséről. Guterres “apokaliptikusnak” nevezte a mariupoli állapotokat, kiemelve, hogy az Azovi-tenger partján fekvő városban kialakult helyzet „válság a válságban”.

Zelenszkij videóüzenetében megerősítette, hogy az orosz erők Guterres látogatása idején is több rakétát lőttek ki Kijevre. „Ez sokat elmond arról, hogyan is áll Oroszország a nemzetközi szervezetekhez” – fogalmazott az ukrán elnök, és azt vetette Moszkva szemére, hogy a támadásokkal “meg akarta alázni az ENSZ-t és mindent, amit a szervezet képvisel”.

Saviano Abreu, az ENSZ egyik szóvivője azt mondta, Guterres megdöbbenését fejezte ki a légicsapásokkal kapcsolatban, amelyeket a delegációhoz közel hajtottak végre.

A főtitkár ellátogatott az ukrán főváros környéki településekre is, egyebek között a bucsai mészárlás helyszínére is.

Háborúban mindig a civilek fizetik a legnagyobb árat” – szögezte le ezt követően.

Kijev előtt Guterres Moszkvába is ellátogatott, ahol találkozott Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, és arra kérte Oroszországot, hogy az ENSZ-szel együttműködve tegye lehetővé a civilek evakuálását a bombázott területekről, különösen Kelet- és Dél-Ukrajnában, ahová Oroszország a február 24-én kezdett támadását összpontosítja.

Ajánljuk még