logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Szijjártó a CNN-en: Brüsszel zsarolni akarja Magyarországot

| Szerző: hirado.hu
A külgazdasági és külügyminiszter a CNN-nek adott interjút, ahol szóba került az energiaellátás, az orosz–ukrán háború és a brüsszeli jogállamisági eljárás is.

A riporter azzal kezdte az interjút, hogy szerinte a legtöbb európai ország vonakodik attól, hogy orosz olajat és gázt vásároljon, miközben Magyarország „készségesen követi Vlagyimir Putyin Gazprom Bank-féle tervét”. (Ez arról szól, hogy az európai országoknak rubelben kell fizetniük az orosz energiahordozókért – a szerk.)

Szijjártó Péter az amerikai hírcsatornán elmondta: egy ország olaj- és gázellátása nem filozófiai, ideológiai vagy politikai kérdés, hanem fizikai kérdés. Az infrastruktúránk olyan, hogy a gáz 85 százaléka és az olaj 65 százaléka Oroszországból érkezik hozzánk.

„Nem szórakozásból van ez így, nem mi választottuk ezt a helyzetet, egyszerűen ez a fizikai helyzet Közép-Európában” – fogalmazott Szijjártó, majd hozzátette, hogy nincsenek alternatív szállítási útvonalak és források, így a következő néhány év során lehetetlen kiváltani az orosz importot.

A külügyminiszter felhívta a figyelmet arra, hogy hazánk sokat tett a diverzifikáció érdekében. A hét szomszédos ország közül hattal már megépítettük az összes gázösszekötőt, így ha bárhol új gázforrásokat fedeznek fel, akkor „boldogan vásárolnánk onnan gázt.”

Szijjártó Péter kitért arra is, hogy ha az ExxonMobil döntést hozott volna a fekete-tengeri román gázkitermelésről, akkor most sokkal jobb helyzetben lennénk. Azonban mivel nincsenek új beszerzési források, ezért kénytelenek vagyunk az orosz forrásokra hagyatkozni.

Humanitárius segítséget nyújtunk, de fegyvereket továbbra sem szállítunk Ukrajnába

A riporter, Richard Quest szerint van egy olyan nézet, amely szerint Magyarország álláspontja eltér az EU és a NATO álláspontjától. Példaként említette, hogy hazánkon keresztül nem engedünk fegyvert szállítani Ukrajna számára. Quest szerint ez azt mutatja, hogy Magyarország nincs összhangban a többi európai országgal.

Szijjártó Péter azt mondta, hogy ez valóban egy nézet, nem pedig a valóság. Kiemelte, hogy hazánk az összes eddigi szankciócsomagot jóváhagyta az Európai Unióban, ugyanakkor felhívtuk a figyelmet arra is, hogy vannak olyan fizikai korlátok, amelyeket ha az EU figyelmen kívül hagy, az Magyarország gazdaságának leálláshoz vezetne.

A NATO kapcsán a külügyminiszter elmondta, hogy Magyarország kiáll Ukrajna szuverenitásáért, területi integritásáért és humanitárius oldalon nagyon sokat segítünk is.

„Magyarország valaha volt legnagyobb humanitárius akciója valósult meg,

és eddig 640 ezer menekültet fogadtunk Ukrajna területéről, akik számára ellátást, szállást biztosítunk, munkát kínálunk a számukra és segítünk nekik amibe csak tudunk.”

A fegyverszállítás kérdésében azt tettük világossá, hogy Magyarország területén keresztül nem szállíthatnak fegyvereket Ukrajnába. Arra a felvetésre, hogy az Egyesült Államok NATO-szövetségeseinek fegyvert kellene szállítania, Szijjártó Péter azzal válaszolt, hogy ez közel sem így zajlik a valóságban. Nem minden EU- vagy NATO-tagállam szállít fegyvereket.

A magyar kormány elsődleges feladata ebben a helyzetben az ország és a magyar emberek biztonságának garantálása, azzal pedig, ha engedélyeznénk a Magyarországon keresztül történő fegyverszállítást, azt kockáztatnánk, hogy belesodródunk ebbe a konfliktusba, amit mindenképpen szeretnénk elkerülni.

„El akarjuk kerülni azt a helyzetet is, amelyben az oroszok az ukrán–magyar határt lövik, vagy az olyan területeket Ukrajnában, ahol magyarok laknak”

– hangsúlyozta Szijjártó.

Szijjártó Péter egyértelművé tette: Magyarország elítéli ezt a háborút, elítéli az ukránok elleni támadást, és ahogy Ukrajna szuverenitása és integritása mellett kiállunk, ugyanígy járunk el Moldova esetében is. Reméljük, hogy Moldovát nem éri támadást és ez a háború minél hamarabb befejeződik.

Brüsszel képtelen megemészteni, hogy a magyar emberek támogatják a kormányt

A brüsszeli jogállamisági eljárás tekintetében Szijjártó Péter szerint egyértelmű, hogy politikai vitáról van szó.

„Ez zsarolás Magyarországgal szemben”

– jelentette ki a külügyminiszter.

Hamis vádakat fogalmaznak meg Magyarországgal szemben, semmi közük a valósághoz. Szijjártó felhívta a figyelmet arra, hogy Brüsszel néhány nappal a magyarországi választások után lépett, amikor a Fidesz–KDNP ismét elsöprő győzelmet aratott.

„Rekordméretű támogatást kapott a kormány 12 év kormányzás után.” A brüsszeli liberális mainstream ezt képtelen megemészteni, ahogy azt is, hogy az emberek támogatják azt, amit a kormány csinál. A hazánk ellen felhozott vádak tisztán politikai jellegűek, és ez nem a jogállamiságról szól, hanem zsarolás Magyarországgal szemben – mondta.

A magyar intézkedések nem mennek szembe az európai értékekkel csak azért, mert néhány bürokrata és politikus nem kedveli azokat Brüsszelben. A magyar és európai jogszabályoknak megfelelően cselekszik Magyarország minden kérdésben, ezért ezek a viták politikai, felfogásbeli viták.

Szijjártó Péter kiemelte, hogy Brüsszel soha egyetlen törvényt sem nevezett meg, amelyik szembemegy az európai értékekkel, csak felfogásokról beszélnek.

„Tény, hogy nem képesek megemészteni, hogy a magyar emberek nem akarták, hogy a liberális mainstream irányítsa és kormányozza Magyarországot, minket akartak, ezt a kereszténydemokrata kormányt, hogy folytassuk hivatalban töltött időnket, és tiszteletben kell tartaniuk a magyar emberek akaratát.

Az nagyon antidemokratikus, hogy nem tartják tiszteletben azt, amit a magyar emberek szeretnének az ország jövőjeként látni”

– jelentette ki Szijjártó Péter.

A külügyminiszter arra a kérdésre, miszerint a választás éjszakáján Orbán Viktor ellenfélként említette meg az ukrán elnököt, úgy válaszolt: az ukrán kormány és az ukrán elnök megpróbált beavatkozni a magyar választási kampányba. Zelenszkij elnök nyilatkozatai meglehetősen ellenségesek voltak a magyar kormány irányába, ami elfogadhatatlan, és ez volt az oka Orbán Viktor szavainak.

Ajánljuk még