logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Égő cigaretta robbantotta fel a Kairóba tartó utasszállítót

| Szerző: hirado.hu
Az EgyptAir egyik járata hat éve 66 utassal a fedélzetén lezuhant a Földközi-tenger felett. A legújabb vizsgálatok szerint a pilóták dohányozhattak az út során, ami tüzet okozott.

Az EgyptAir MS804-es járata 2016. május 19-én a párizsi Charles de Gaulle repülőtérről a kairói nemzetközi repülőtérre tartott, amikor lezuhant a Földközi-tenger felett. A légi katasztrófában 56 utas és 10 fős személyzet vesztette életét, köztük 12 francia, 30 egyiptomi, két iraki, egy kanadai és egy brit állampolgár – írta a New York Post.

Az egyiptomi hatóságok kezdetben úgy vélték, hogy a szerencsétlenséget terrortámadás okozta. Állításukat arra alapozták, hogy az áldozatok holttestén robbanóanyag nyomait találták. Az előzetes feltételezéseket azonban felülírta a gép feketedoboza. 2018-ban a francia polgári repülésbiztonsági elemző és vizsgálati iroda (BEA) a feketedoboz adatai alapján megállapította, hogy a járat a fedélzeten keletkezett tűz miatt zuhant le.

A BEA idén márciusban újabb jelentést tett közzé. A szakértők megvizsgálták a pilótafülke hangrögzítő szalagját, amin oxigén sziszegését hallották, és arra következtettek, hogy a pilótafülkében található oxigénmaszkból szivárgott az oxigén. A nyomozás során kiderült, hogy az érintett oxigénmaszkot mindössze három nappal a légi katasztrófa előtt cserélték ki, azonban a kioldószelepet vészhelyzeti állásban hagyták, ami az Airbus biztonsági kézikönyve szerint szivárgáshoz vezethet.

A tragédia idején az EgyptAir pilótái még dohányozhattak a pilótafülkében – ezt a szabályt azóta már megváltoztatták.

A légi közlekedési szakértők arra a következtetésre jutottak, hogy a meggyújtott cigaretta és a szivárgó oxigén együttesen okozta a tüzet, ami végül a gép lezuhanásához vezetett.

Az ügyet jelenleg a párizsi fellebbviteli bíróságon tárgyalják.

A címlapfotó illusztráció.

Ajánljuk még