logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

A kanadai parlament népirtásnak minősítette az orosz támadók műveleteit

A kanadai parlament egyhangúlag elfogadott egy indítványt, amelyben népirtásnak minősítette az Ukrajna elleni orosz háborút, azzal érvelve, hogy „számos egyértelmű bizonyíték áll rendelkezésre háborús és emberiesség elleni bűncselekmények módszeres és tömeges elkövetéséről”".

A képviselőház szerdai állásfoglalása szerint az Oroszország által elkövetett háborús bűnök között szerepel civilek meggyilkolása, gyermekek erőszakos áttelepítése, kínzás, nemi erőszak és holttestek meggyalázása.

Az ukrán parlament április közepén szintén népirtásnak minősítette az orosz hadsereg tevékenységét.

Justin Trudeau kanadai kormányfő akkoriban aláhúzta: teljesen jogos, hogy egyre többen népirtásként beszélnek Oroszország ukrajnai háborújáról. Trudeau előtt Joe Biden amerikai elnök mondta ki egy beszédében, hogy az oroszok népirtást követnek el az ukrajnai háborúban.

Oroszország tagadja a népirtást, és következetesen különleges katonai műveletnek nevezi Ukrajna megtámadását. Moszkva szerint a műveletre azért volt szükség, mert az Egyesült Államok Ukrajnán keresztül fenyegette Oroszországot. Az orosz vezetés egyúttal azzal vádolja Kijevet, hogy irtja az orosz ajkú lakosságot Kelet-Ukrajnában. Ezt a kijevi kormány tagadta.

Kanada többször hozott büntetőintézkedéseket Oroszország ellen a háború február 24-i kezdete óta. Szerdán további 203 embert sújtott szankciókkal.

Ottawa frissítette Moldovára vonatkozó utazási figyelmeztetését is, felhívva a figyelmet egy fegyveres konfliktus veszélyére a Moldovához tartozó, nemzetközileg el nem ismert Dnyeszter menti szakadár területen.

Kanada emellett jelezte: megváltoztatja szankciós törvényeit, hogy lehetővé tegye Ukrajna újjáépítésének finanszírozását az oroszoktól elkobzott vagyonból.

Ajánljuk még