logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

WHO: Világszerte megugrott a kanyarós esetek száma

Világszerte megugrott a kanyarós esetek száma – derül ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerdán Genfben ismertetett jelentéséből.

Az dokumentum szerint 2022 első két hónapjában 79 százalékkal több kanyarós megbetegedést regisztráltak a tavalyi év azonos időszakához képest.

Ennek okaként az egészségügyi szakértők azt nevezték meg, hogy kevesebb gyereket oltottak be a fertőző betegséggel szemben részben azért, mert a koronavírus-járvány megakasztotta kanyaró elleni oltási kampányokat, másrészt az erre elkülönített forrásokat az országoknak át kellett csoportosítaniuk más célokra.

Tovább súlyosbítják a helyzetet az ukrajnai, etiópiai, szomáliai és afganisztáni válságok és konfliktusok,

amelyek emberek millióit kényszerítették menekülésre otthonaikból, ami miatt a gyakran zsúfolt szállásokra került gyerekek nem kaphatták meg a szükséges védőoltást.

A jelentés felhívta a figyelmet arra is, hogy a koronavírus-járvány nyomán elrendelt távolságtartási szabályok feloldásával fennáll a veszélye annak, hogy a rendkívül fertőző kanyaró rohamtempóban kezd terjedni.

A cseppfertőzés útján terjedő kanyaró influenzához hasonló tünetekkel és bőrkiütéssel járó betegség, amely tüdő-, középfül- vagy akár agyhártyagyulladáshoz is vezethet. Egyes esetekben halálos kimenetelű is lehet. 2020-ban 23 millió gyerek nem kapta meg a szükséges védőoltásokat.

2022 januárjában és februárjában 17 338 kanyarós esetet regisztráltak.

2021 áprilisa és 2022 áprilisa között pedig a betegség összesen 21 nagyobb gócát jegyezték fel, ezek legtöbbje Afrika és a Földközi-tenger keleti medencéjének országaiban volt.

A leginkább érintettek Szomália, Jemen, Nigéria, Afganisztán és Etiópia volt. A WHO megjegyzi, hogy a valós számok ennél lényegesen magasabbak lehetnek, mivel sok helyen nem lehet pontos egészségügyi adatokat rögzíteni.

WHO

Ajánljuk még