logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Washington: A felelőtlenség csúcsa Lavrov nukleáris háború veszélyével kapcsolatos kijelentése

Az amerikai külügyminisztérium kedden hevesen bírálta Szergej Lavrov orosz külügyminiszter harmadik világháború veszélyével kapcsolatos kijelentéseit, mondván az ilyen, nukleáris konfrontációval kapcsolatos könnyelmű nyilatkozatok a felelőtlenség csúcsát jelentik.

John Kirby, az amerikai védelmi minisztérium szóvivője szintén bírálta az orosz diplomácia vezetőjének korábbi nyilatkozatát. Nyilvánvalóan nem segít –  jelentette ki Kirby. „Nukleáris háborút nem lehet megnyerni és ezért nem is szabad ilyet megvívni. Nincs semmi alapja annak, hogy a jelenlegi konfliktus Ukrajnában odaáig fajuljon” – tette hozzá.

Lavrov hétfő este az állami tévé Pervij Kanal (Első Csatorna) A nagy játszma című műsorában azt hangoztatta, hogy reális veszélye van a harmadik világháború kitörésének. Hozzátette: az, hogy a NATO-tagországok ilyen fegyvereket küldenek Ukrajnába, szerinte azt is jelenti, hogy a NATO lényegében bekapcsolódott az Ukrajnával vívott háborúba Oroszországgal szemben.

Az orosz hadművelet nyomán Lengyelországba áthelyezett amerikai diplomáciai misszió egyes tagjai kedden visszatértek a nyugat-ukrajnai Lviv városába – közölte az amerikai külügyminisztérium.

Kapcsolódó tartalom

Hírügynökségek felidézték, hogy csaknem két héttel az orosz inváziót megelőzően a kijevi amerikai nagykövetséget evakuálták, a diplomáciai képviselet egy részét Lviv városába költöztették, mielőtt áttették volna Lengyelország területére.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kedden az Ukrajnával határos moldovai szakadár Dnyeszter-melléken történt támadásokkal összefüggésben arról beszélt, hogy Oroszország a régió destabilizálásával próbálkozik. Szerinte Moszkva így akarja Chisinau tudtára adni, mi lesz, ha tovább folytatja a kijevi vezetés támogatását.

Ajánljuk még