logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

További öt év börtönbüntetést kapott a Nobel-békedíjas Aung Szan Szú Kji

Újabb börtönbüntetést szabtak kicvolt mianmari vezetőre, akit a junta már hat év börtönre ítélt, most további ötévnyi büntetéssel sújtották – mondta szerdán az AFP francia hírügynökségnek az ügyhöz közel álló forrás.

A per ezen részében a 76 éves Nobel-békedíjas politikust azzal vádolta a junta, hogy 600 ezer dollárt és több mint tizenegy kilogramm aranyat fogadott el kenőpénzként a Rangun régióért felelős korábbi minisztertől, Phio Min Thein-től. Aung Szan Szú Kji visszautasította ezeket a vádakat.

Tíz korrupciós vádpontot emeltek ellene. Az ügyhöz közel álló, a hét elején megkérdezett forrás szerint a politikus, akit 2021. február 1-jei katonai puccs óta tartanak fogva, amely véget vetett a demokratikus átmenet egy évtizedének Burmában, jó egészségnek örvend.

Számos vádpont (a gyarmati időkből származó államtitok megsértése, választási csalás, felbujtás, korrupció) miatt összesen több évtizedes börtönbüntetés vár rá.

A Nobel-díjas politikus büntetésének kezdetét tölti házi őrizetben, ott, ahol több mint egy éve tartják fogva, és ahol a tárgyalás ideje alatt is maradnia kell.

A tárgyalás zárt ajtók mögött zajlik. Sokak szerint kizárólag politikai megfontolások motiválják az eljárást: a cél az, hogy végleg kizárják a politika színteréről Aung Szan Szú Kji-t, a függetlenségi hős lányát, a 2015-ös és a 2020-as választások nagy győztesét – írta az AFP.

Kapcsolódó tartalom

A Nobel-díjas politikushoz közel álló több személyt már súlyos büntetésre ítéltek: egy volt parlamenti képviselőt halálbüntetésre, egy volt minisztert 75 év börtönre, egyik munkatársát pedig húsz évre. Mások száműzetésbe vonultak vagy bujkálnak. Aung San Suu Kyi közel tizenöt évet töltött házi őrizetben a korábbi katonai diktatúrák alatt.

A 2021. februári államcsíny káoszba taszította az országot. Egy helyi megfigyelő szerint a biztonsági erők közel 1800 civilt öltek meg és több mint 13 000-et tartóztattak le. Az ország több részén milíciák fogtak fegyvert a junta ellen.

Ajánljuk még