logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Szijjártó Péter: A tranzit gázszállítás zavartalanul üzemel

| Szerző: hirado.hu
Az ukrajnai háború fejleményeiről tárgyal ma az ENSZ Biztonsági Tanácsa. A megbeszélésen szerdán részt vesz Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, aki kétoldalú megbeszéléseket is folytat. A miniszter a gázszállításokkal kapcsolatosan ismertette, hogy zavartalanul, szerződés szerint zajlik az orosz földgáz szállítása Magyarországra a Törökországon, Bulgárián és Szerbián keresztül vezető útvonalon.

Szijjártó Péter külügyminiszter ezt megelőzően az MTVA-nak elmondta: Bulgária esetében azért van ok aggodalomra, mert hazánkba a déli szállítási útvonalon keresztül érkezik a földgáz jelentős része Oroszországból, Törökország, Bulgária és Szerbia érintésével. A bolgár földgázrendszer üzemeltetéséért felelős TransGas arról biztosított, hogy a tranzit zavartalanul üzemel annak ellenére, hogy Bulgária számára nem szállítanak.

A szerb energiaügyi miniszter, Zorana Mihajlović megerősítette Szijjártó Péternek, hogy Bulgáriából zavartalan a gázszállítás és a bolgár energiaügyekért felelős miniszter, Aleksander Nikolov is a szerződések betartását hangsúlyozta. Fokozottan figyelik az érkező gáz mennyiségét, eddig ezzel kapcsolatban probléma nem merült fel. A tranzit változatlanul zajlik, amennyiben ebben változás állna be, azonnal lépéseket teszünk – mondta Szijjártó Péter.

A külügyminiszter elmondta, hogy több kétoldalú találkozóra is sor került New Yorkban. A koronavírus-járvány és a háború gazdasági következményekkel is jár, de Magyarország eredményeit meg kell védeni, Facebook-bejegyzésében pedig több pozitív fejleményről számolt be.

Szijjártó Péter arról is beszélt, hogy több, mind az akkumulátorgyártás, mind az élelmiszeripar és informatika területén tevékenykedő nagyvállalat képviselőjével is tárgyal. A magyar gazdaság eddigi eredményeinek megvédése és a további beruházások is „a céltáblán vannak” – tette hozzá.

A szomszédban zajló háború minden pillanatban biztonsági kockázatot jelent Magyarország számára és a háború egyre brutálisabbá válik. A mi érdekünk, hogy ez a konfliktus minél hamarabb véget érjen. A reményeink megfogyatkoztak, de az ENSZ béketeremtő törekvései még adnak okot a reményre. Szijjártó Péter szerint az ENSZ-nek nagyobb szerepet kell játszania a béketeremtésben, mint korábban.

Szijjártó Péter arra is kitért, hogy a humanitárius konvojokat átengedjük és segítséget nyújtunk, de a fegyverszállítás kérdésében továbbra sem engedünk.

Ajánljuk még