logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Nem bánják a lengyelek és a bolgárok, hogy a Gazprom elzárja a gázcsapot

Bulgáriában a következő hónapban lesz elegendő földgáz a hazai fogyasztók számára – jelentette ki Alekszandar Nikolov bolgár energiaminiszter szerda reggeli tájékoztatóján a Gazprom orosz energiavállalat azon bejelentésére reagálva, hogy szerdától leállítja a gázszállítást Bulgáriába és Lengyelországba.

Hozzáfűzte, hogy beszéde alatt még folyt az orosz gázszállítás Bulgáriába.

Nikolov közölte: azért nem fogadják el az orosz fél által javasolt új gázfizetési rendszert, mert az számos veszélyt és kockázatot rejt magában. „A javasolt eljárás jelentős kockázatot rejt magában, különösen azt, hogy az euróban történő fizetést követően nincs befolyásunk a pénzeszközök további mozgására és az euró rubelre való átváltásának mechanizmusára. Így például egy orosz bank esetleges kötelezettségszegése miatt fennállhat az a veszély, hogy bár fizetünk a gázért, azt nem kapjuk meg” – mondta a bolgár miniszter.

Alekszandar Nikolov hangsúlyozta, hogy a bolgár fél teljesíti a Gazprom Exporttal kötött megállapodásban foglaltakat, ezért szerződésszegés a szállítás leállításáról szóló döntés. Szerinte a Gazprom a földgázt gazdasági és politikai fegyverként használja.

Lengyelország a továbbiakban nem vásárol gázt Oroszországtól – jelentette ki Piotr Naimsky, a kormány stratégiai energetikai infrastruktúráért felelős képviselője.

Elmondta, hogy Lengyelország 2025-re úszó terminált épít Gdanskban a cseppfolyósított földgáz (LNG) fogadására.

Nem fogunk gázt vásárolni orosz cégektől. Gyorsabban történt, mint vártuk. Normális körülmények között a Gazprommal kötött gázszerződésnek ez év decemberében kellett volna lejárnia. Hat éve készülünk erre” – mondta Naimsky az RMF FM lengyel rádió adásában

Kapcsolódó tartalom

Elmondta, hogy Gdanskban egy úszó gázkikötőt építenek, ami hatmilliárd köbméter földgázt biztosít majd Lengyelországnak. A projekt megvalósítása a következő napokban kezdődik és az eredetileg tervezett 2027. helyett már 2025-ben működésbe kívánják állítani – tette hozzá.

Tavaly a PGNiG lengyel gázszolgáltató körülbelül 9,9 milliárd köbméter földgázt importált Oroszországból, ami a fogyasztás mintegy 65 százalékát fedezte. Lengyelországban a gáztározók telítettsége jelenleg mintegy 75 százalék. A lengyel kormány bejelentette azt is, hogy idén októberben egy 10 milliárd köbméter kapacitású gázvezetéket helyeznek üzembe, ami Lengyelországot köti össze Norvégiával.

A német hálózatos iparágak működését felügyelő hatóság, a Bundesnetzagentur szerdán délelőtt azt közölte, hogy Németország gázellátása stabil és nincsenek szállítási fennakadások. „Szorosan figyelemmel követjük a helyzetet. A németországi ellátás biztonsága jelenleg garantált” – idézte a DPA ügynökség a szabályozót.

A német ügynökség azt is bejelentette, hogy a németországi gáztárolók lassan újra megtelnek. Így hétfőn az ország összes gáztárolójának feltöltöttsége 33,8 százalék volt. Ez 2017-hez hasonlítható, és jelentősen magasabb, mint 2015, 2018 és 2021 tavaszán.

Ajánljuk még