logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Kilőttek az európai földgázárak a leállított orosz gázszállítás hírére

| Szerző: hirado.hu
Azt követően, hogy Oroszország bejelentette: leállítja a Lengyelországba és Bulgáriába irányuló gázszállítást, a határidős ügyletek esetében 24 százalékkal emelkedtek. Bulgária földgáz-szükségletének több mint 75 százaléka érkezik Oroszországból. Az Északi-tengernél mindeközben alacsony a szélerőművek teljesítménye, ami növeli a földgáz iránti keresletet.

Az európai gáz árfolyama megugrott, miután Oroszország leállította a Lengyelországba és Bulgáriába irányuló szállításokat – írja a Bloomberg.

A holland határidős ügyletek 24 százalékkal 127,50 euróra emelkedtek megawattóránként, ami április 1-je óta a legmagasabb szint

– fűzi hozzá az amerikai üzleti lap.

Oroszország lépése a Jefferies Group LLC szerint további keresletet teremt, mivel Lengyelországnak és Bulgáriának gázt kell vásárolnia a kiesett gáz pótlására. A Németországból a Jamal-Európa gázvezetéken keresztül Lengyelországba áramló gázra vonatkozó megrendelések szerdán megugrottak, a Gascade hálózatüzemeltető adatai szerint.

Európa legnagyobb gázszállítója Oroszország, és a szállítások leállítása lényegében kiveszi az EU eszköztárából az üzemanyaggal kapcsolatos szankciók bevezetésének lehetőségét

– jegyzi meg Bloomberg. Bármely vevő, aki az új fizetési eljárást kapásból elutasítja, nagyon is reális kockázatot vállal a szállítások leállítására – mondta Katja Yafimava, az Oxford Institute for Energy Studies vezető kutatója.

Az európai gázárak megugrása. Forrás: Bloomberg

A figyelem most más európai fővárosok felé fordul: Németországban és Olaszország egyaránt az orosz gáz nagy importőre. Berlinből nem érkezett azonnali reakció a bolgár és legyel szállítások leállítására. A római kormány figyelemmel kíséri a helyzetet – értesült a Bloomberg.

WSJ: első alkalommal váltotta valóra Moszkva a fenyegetését

Jelentős gázár-emelkedésről számolt be a The Wall Street Journal (WSJ) is. A lap hozzáteszi: ezzel a lépéssel első alkalommal váltotta valóra Moszkva azt a fenyegetését, hogy elzárja a gázszállítást azon országok felé, „amelyek nem fizetnek a gázért a Vlagyimir Putyin orosz elnök által márciusban felvázolt új, háborús feltételek szerint”.

A gáz piaci ára kedden késő este máris több mint 10 százalékkal emelkedett Európában, mivel a kereskedők mérlegelték az amúgy is szűkös ellátást érintő kockázatokat – közli a WSJ. A lap emlékeztet: Oroszország azzal próbálja megerősíteni valutáját, hogy ragaszkodik ahhoz: a fogyasztók rubelben fizessenek a gázért. Más források szerint már 16,5 százalékos európai földgázár-emelekedés követte az orosz lépést.

„Ez felveti annak lehetőségét, hogy az orosz gáztól erősen függő európai gazdaságok közül több is célkeresztbe kerülhet” – írja a WSJ.

Súlyos kockázatokkal szembesül Bulgária

Lengyelország és Bulgária kedden leveleket kapott a Gazprom PJSC orosz állami földgázipari vállalattól. A Gazprom közölte Lengyelországgal, hogy nem küld több gázt a 2500 mérföldes Jamal vezetéken keresztül – közölte a levelet kézhez kapó PGNiG lengyel állami olaj- és gázipari vállalat.

„Lengyelország köteles a gázszállításokért az új fizetési eljárásnak megfelelően fizetni” – közölte a Gazprom a TASZSZ orosz állami hírügynökség szerint.

Kedden késő este Bulgária energiaügyi minisztériuma is egy hasonló küldeményről adott hírt: az állami tulajdonú Bulgargaz gázszolgáltatója is levelet kapott a Gazpromtól, amelyben közölték, hogy szerdától megszűnnek az országba irányuló gázszállítások.

Bulgária teljes mértékben teljesítette a Gazprommal kötött szerződésben vállalt kötelezettségeit – reagált a bolgár minisztérium. Lengyelországhoz hasonlóan úgy tűnik, hogy a probléma Oroszország újabb követelése, hogy az európai országok rubelben fizessenek a gázért. Más európai kormányok nem jelentették be, hogy kaptak volna ilyen levelet.

A döntésnek csekély hatása lesz Lengyelországra, amely már az év végére függetleníteni akarta magát az orosz gáztól. Sokkal nagyobb jelentőséggel bír Bulgária számára, amely földgáz-szükségletének több mint 75 százalékát Oroszországból kapja,

és kevés azonnali lehetősége van az orosz gáz teljes kiváltására.

Megugró határidős ügyletek

Az európai nagykereskedelmi gázárak megugrottak, miután Oroszország leállította a Lengyelországba irányuló szállításokat.

A gázpiaci irányadó határidős ügyletek

a keddi bejelentést követő órákban 17 százalékkal emelkedtek, megawattóránként 108,45 euróra – írja az irishexaminer.com. Ezt a tendenciát követte szerda reggel a Bloomberg által észlelt megugrás a határidős ügyletek esetében, akkor már 24 százalékos volt az emelkedés.

Az írországi üzleti lap hozzáfűzi: Brüsszel a tagállamoknak továbbra is azt javasolta, hogy a vállalatok is ragaszkodjanak ahhoz, hogy euróban fizetnek a földgázért.

Alacsony szélenergia-teljesítmény

Mindeközben előrejelzések szerint ezen a héten és jövő héten

Európa egyes részein alacsony szélerőművi teljesítmény várható

– közli az irishexaminer.com. Ez a kiesés növelheti a villamosenergia-termeléshez szükséges, erőművi gázszükségletet. Az Egyesült Királyságban kedden kora reggel a gázalapú villamosenergia-termelés a teljes termelés 60 százalékát tette ki, míg a hálózati adatok szerint a szélenergia-termelés 8 százalékos volt. Ebben az energiapiaci helyzetben különösen érzékenyen hatott az orosz bejelentés.

Szijjártó Péter: A Magyarországra irányuló földgázszállítási szerződés, ütemterv szerint és zavartalanul zajlik

A Magyarországra irányuló földgázszállítás szerződés, ütemterv szerint és zavartalanul zajlik – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Facebook-oldalán szerdán.

A New Yorkban tartózkodó politikus elmondta, hogy az elmúlt órákban több hírt jelent meg arról, hogy a Gazprom leállította a földgázszállítást Lengyelország és Bulgária irányába.

A miniszter kiemelte, hogy a Magyarországra irányuló földgázszállítás jelentős része, évi 3,5 milliárd köbméter, vagyis napi nagyjából 10 millió köbméter az úgynevezett déli útvonalon, Törökországon, Bulgárián és Szerbián keresztül érkezik Magyarországra.

Ebből a szempontból nyugtalanító lehet az a hír, amely szerint a Gazprom szállítása Bulgária irányába leállt – tette hozzá. „A hír azonban úgy pontos, hogy a Bulgáriának szánt gázmennyiséget nem szállítja a Gazprom. A Gazprom tájékoztatása szerint a tranzit, tehát a Bulgárián keresztüli szállítás, akár Szerbia, akár Magyarország irányába ettől független. A Gazprom más-más bolgár céggel áll szerződésben a Bulgáriának szánt mennyiségek szállítása, illetve a tranzitszállítások tekintetében” – mondta Szijjártó.

Hozzátette: a Magyar Földgázszállító Zrt. tájékoztatása szerint Kiskundorozsmánál a szerződés és a tervek szerint történik a gázszállítás Magyarország irányába.

Kapcsolódó tartalom

Címlapfotó: GettyImages

 

Ajánljuk még