logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Három év múlva várja lakosait a világ első „úszó városa”

| Szerző: hirado.hu
A fenntarthatóság jegyében épül meg a dél-koreai „lebegő” város, amely idővel több, mint 100 000 lakosnak adhat otthont. A tengeren úszó bámulatos metropoliszt rengeteg zöld terület, üzletek és szabadidőparkok vennék körül.

A világ első „úszó városának” tervei alapján, a vízre épülő konstrukció a napenergia és az újrahasznosított víz használatával, az éghajlatváltozás elleni küzdelemre és a fenntarthatóbb életmód megteremtésére törekszik. A „lebegő” várost úgy tervezték, hogy a legszélsőségesebb időjárási viszonyoknak is ellenálljon. Ez a prototípus egy új megoldást nyújt a tenger térnyerése okozta problémára – írja cikkében a Mirror.

Az innovatív projekt Dél-Koreában valósul meg, amelyet az ENSZ településfejlesztéssel foglalkozó szervezete, az UN-Habitat, az Oceanix nevű tervező céggel együtt hoz létre a 3,4 millió lakosú, Japán-tengerrel határos, nyüzsgő kikötővárosban, Busanban.

A bemutatott tervek alapján az „úszó város” három részből áll, összesen 15,5 hektárnyi területen. Körülbelül 12 000 lakos élhet majd a szigeteken, amelyek a későbbiekben a további fejlesztéseknek köszönhetően több mint 100 000 embernek adhat otthont.

A mesterséges szigetcsoport többszögletű platformokból áll, melyek a tengeren átívelő hidakkal kapcsolódnak egymáshoz. Ezek minden egyes részét célirányos felhasználásra tervezték – írja a CNBC.

A projekt becsült költsége körülbelül 200 millió dollár (közel 72 milliárd forint). A város várhatóan 2025-ben épül meg. Ugyanakkor az még egyelőre tisztázatlan, hogy a leendő lakosok mikor vehetik ténylegesen birtokba az „álomvárost”.

Ajánljuk még