logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Fizetőeszköz lett a bitcoin a Közép-afrikai Köztársaságban

A Közép-afrikai Köztársaságban a jövőben törvényes fizetőeszközként elfogadják a bitcoin kriptovalutát – közölte szerdán Obed Namsio, Faustin-Archange Touadéra államfő kabinetfőnöke.

A tájékoztatást szerint az elnök a nap folyamán alá is írta az erről szóló törvényt. A Közép-afrikai Köztársaság ezzel Salvadort követően a világon másodikként, s az afrikai kontinensen elsőként ismerte el bitcoint törvényes fizetőeszköznek.

Az afrikai ország törvényhozása egyhangúlag szavazta meg a vonatkozó törvényt. A közép-amerikai Salvador tavaly ősszel döntött a bitcoin bevezetéséről. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) ezt veszélyes lépésnek nevezte „a pénzügyi stabilitás és integritás, valamint a felhasználók védelme szempontjából”.

Az intézkedés a Közép-afrikai Köztársaságot a legbátrabb és jövőbe látó országok közé helyezi” – jelentette ki ugyanakkor Namsio, akinek hazájában csaknem kilenc éve polgárháborús állapotok uralkodnak és az ENSZ humán fejlettségi mutatója tekintetében az utolsó előtti helyen áll.

Az eddigi fizetőeszközt, az afrikai valutaközösségi frankot a Közép-afrikai Köztársaságon kívül Egyenlítői-Guineában, Gabonban, Kamerunban, a Kongói Köztársaságban és Csádban is elfogadják.

Ajánljuk még