logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Figyelmeztetés Európának: Oroszország két uniós államba nem szállít gázt

| Szerző: hirado.hu
Hortay Olivér, a Századvég energetikai üzletágának vezetője közösségi oldalán elemezte a helyzetet.

Hortay szerint az, hogy a két országnak Oroszország nem szállít gázt, a rubelben történő fizetéssel kapcsolatos vita első fizikai következménye.

Kitért arra is továbbá, hogy

„az intézkedés tehát leginkább egy figyelmeztetés Európának: ha a kifizetések veszélybe kerülnek, Oroszország le fogja állítani a gázszállításokat.”

A szakértő emlékeztetett: „Pénteken az EU kiadott egy útmutatást, ami szerint Oroszország javaslata (a tagállamok egy speciális számlán továbbra is tetszőleges valutában fizethetnek a Gazprombanknak, ami ezt automatikusan rubelre váltja) nem sérti a szankciókat)”.

Ugyanakkor néhány ország jelezte, hogy így sem hajlandó eleget tenni az orosz igényeknek, de ezen országok listája jelenleg nem nyilvános.

A Századvég energetikai üzletágának vezetője kitért arra is, hogy a két országra nézve milyen következményei lehetnek az orosz gázszállítás leállításának.

Lengyelország

Mint ismert, Lengyelország tegnap új szankciókat vezetett be, ami a Gazpromot is érinti, így bármikor befagyaszthatja az orosz gázért fizetett összeget. Oroszország válasza a Fehéroroszország irányából Lengyelországba érkező Jamal-vezeték leállítása volt.

A szakértő ismertette:

  • A Jamal-on az elmúlt időszakban kis mennyiségű gáz érkezett Lengyelországba, így az intézkedésnek várhatóan nem lesznek súlyos ellátási következményei.
  • Lengyelország eddig is Németországon keresztül szerezte be az orosz eredetű földgáz jelentős részét, és év végére tervezte a Jamal-vezetéken történő vásárlások teljes leállítását (eredetileg ekkor járt volna le meglévő szerződése).
  • A Jamal szállítások kiváltását segíthetik a lengyel LNG kapacitások, az októberi indulással tervezett új norvég vezeték és a meglévő, cseh összeköttetés.
  • Lengyelországnak tehát viszonylag kevés gáz kiváltásával és árnövekedéssel (a hírre 15 százalékos áremelkedés volt tapasztalható a holland gáztőzsdén), Oroszországnak pedig minimális bevételkieséssel és a nem teljesítésből fakadó jogi következményekkel kell szembe néznie.

Bulgária

Hortay Olivér szerint

Bulgária helyzete aggályosabb, mert gázigényének több, mint 90 százalékát az orosz szállítások fedezik.

  • A bolgár kormány eddig mindössze azt jelezte, hogy lépéseket tesz az orosz gáz helyettesítése érdekében.
  • Az intézkedés Magyarország szempontjából is növeli a kockázatokat, mert hazánkba déli irányból Bulgárián keresztül érkezik a gáz.
  • Ami bizalomra adhat okot, hogy sem Oroszországnak, sem Bulgáriának nem érdeke a további országokba történő szállítások korlátozása.

Kapcsolódó tartalom

Ajánljuk még