logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Egyelőre nem érinti a lengyelországi nagyvállalatokat az orosz gázszállítások leállítása

A lengyelországi üzemekkel rendelkező nagyobb európai vállalatok zavartalan termelésről számoltak be szerdán az orosz gázszállítások leállítását követően.

Percről percre közvetítésünket az ukrán válságról ide kattintva olvashatja.

A Gazprom orosz gázipari konszern szerdán jelentette be a gázszállítások leállítását Lengyelországba és Bulgáriába, arra hivatkozva, hogy nem rubelben fizetnek a szállításokért. Moszkva az ukrajnai konfliktus miatt ellene kivetett nyugati szankciókra válaszul rendelte el az energiaexport ellenértékének kiegyenlítését rubelben.

Lengyelország az elmúlt két évtizedben jelentős autóipari központtá vált, miután a nagy autógyártók, a Volkswagen és a Fiat az alacsony munkaerő- és termelési költségek miatt üzemeket telepítettek oda.

Szerdán a Stellantis, a Fiat és a Peugeot márkák tulajdonosa azt közölte, hogy három lengyelországi üzemét nem érintette az orosz gázszállítások leállítása.

A világ negyedik legnagyobb autógyártója nem jelentős gázfelhasználó, saját tározói pedig szinte teljesen fel vannak töltve.

A Mercedes-Benz pénzügyi vezetője, Harald Harald elmondta, hogy nem tapasztaltak fennakadást a lengyelországi üzemükben, Jaworban. A Michelin észak-lengyelországi olsztyni üzeme rendben működik, és a vállalat tartalék megoldásokkal pótolta a gázellátási nehézségeket – közölte a cég szóvivője további részletek nélkül.

A Carrefour, Európa legnagyobb lengyelországi élelmiszer-kiskereskedője azt mondta, hogy helyi üzemeltetői megteremtették a szükséges üzemanyag-tartalékokat, hogy védekezzenek a fennakadások ellen.

A svéd Assa Abloy, a világ legnagyobb zár- és beléptetőrendszer-gyártója nem számít arra, hogy a bulgáriai és lengyelországi termelését befolyásolná a gázszállítások leállítása, legalábbis nem a közeljövőben – mondta Nico Delvaux vezérigazgató a Reutersnek.

A címlapfotó illusztráció.

Ajánljuk még