logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Peking is Sanghaj sorsára juthat – kínai nagyvárosokat bénítanak le a járvány elleni intézkedések

| Szerző: hirado.hu
Sanghaj után Pekinget is lezárhatják a megemelkedett fertőzöttszám miatt. Kína fővárosában tegnap 32 új esetet regisztráltak, ami miatt bizonyos kerületekben felszólították a lakosokat, hogy otthonról dolgozzanak, és azonnal megkezdték a tömeges tesztelést. Peking mintegy 20 millió lakosát három körben fogják megvizsgálni alig három nap alatt. Sanghajban eközben továbbra sem sikerült megfékezni a járvány terjedését, az új hullámban már több mint 80-an vesztették életüket, és még mindig milliók élnek karanténban – hangzott el az M1 Híradóban.

Megrohamozták hétfőn az élelmiszerüzleteket Peking lakosai. A vásárlási lázat az váltotta ki, hogy a helyi hatóságok bejelentették, pénteken egy iskola tíz tanulójánál mutatták ki a koronavíru- fertőzést. A friss zöldségek és húsok néhány boltban pár óra leforgása alatt elfogytak a polcokról.

A lakosok ennek ellenére azt mondták, nem gondolják, hogy lezárásra kerülne sor, inkább csak elővigyázatosságból vásárolnak a szokottnál többet.

„Az emberek kicsit aggódnak. Néhány online üzlet működése is akadozik, mert annyi rendelést kaptak. Ez azért jól mutatja a félelmet” – mondta egy pekingi lakos.

Hétfőn a hatóságok máris tömeges tesztelésbe kezdtek a város azon kerületében, ahol a diákok megfertőződtek. Az itt élő lakosok közül több mint harminc személy tesztje lett pozitív, a hatóságok ezért úgy döntöttek, gyakorlatilag az egész városra kiterjesztik az intézkedést. A Kínában alkalmazott zéró Covid-módszer lényege ugyanis, hogy minél előbb azonosítsák az összes fertőzöttet, és őket elkülönítsék a társadalom többi tagjától, így megakadályozva a betegség terjedését. A 22 milliós lélekszámú Peking lakosságának mintegy 90 százalékát a hét végéig három körben tesztelik.

„A városunkban jelenleg jól működik a fertőzési láncok nyomon követése, és hatékony járványkezelési módszereket léptettünk életbe. Minden új esetet elkülönítettünk. A főváros kritikus járványkezelési ponthoz érkezett” – nyilatkozta a pekingi önkormányzat szóvivője.

Kedden Peking bizonyos körzeteiben már felszólították a lakosokat, hogy otthonról dolgozzanak, valamint néhány edzőtermet, színházat, szórakoztatóközpontot és turisztikai helyszínt is bezártak. Az egész városra kiterjedő karanténintézkedésről azonban egyelőre nem döntöttek.

Bár a kínai fővárosban egyelőre nem kiugróan magas a fertőzöttek száma, sokan attól tartanak, hogy Peking is Sanghaj sorsára juthat. Ott ugyanis hetek óta napi több ezren fertőződnek meg, és a városnak vannak olyan kerületei, ahol már egy hónapja tart a kijárási tilalom. A szigorú intézkedések ráadásul jelentős fennakadást okoztak az élelmiszer-ellátásban, ami miatt több ízben is zavargások alakultak ki.

Múlt héten Sanghaj egyes kerületeiben már részlegesen feloldották a kijárási tilalmat, vasárnap azonban a karantén alatt álló területeket még szigorúbb zárlat alá helyezték. Egyes épületek köré kordonokat és fémkerítéseket húztak fel. Kína legnagyobb ipari városában az új járványhullám már áldozatokat is követelt: az egészségügyi hatóságok jelentése alapján március eleje óta 87-en vesztették életüket koronavírus-fertőzésben.

Ajánljuk még