logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Kim Dzsongun megígérte, továbbfejleszti Észak-Korea nukleáris fegyvertárát

Az észak-koreai hadsereg nukleáris fegyverzetének megerősítésére és fejlesztésére tett ígéretet Kim Dzsongun észak-koreai vezető egy phenjani katonai parádén – jelentette kedden a KCNA észak-koreai állami hírügynökség.
A KCNA észak-koreai állami hírügynökség által közreadott képen katonák felvonulnak a Koreai Néphadsereg megalapításának 90. évfordulója alkalmából tartott díszszemlén Phenjanban 2022. április 25-én. (Fotó: MTI/EPA/KCNA/KCNA)

Kim Dzsongun a hadsereg alapításának 90. évfordulója alkalmából rendezett díszszemlén beszélve hangsúlyozta: tekintettel az aggasztó politikai és katonai helyzetre gyorsított ütemben fejlesztik a hadsereg nukleáris fegyvertárát, amelyet egyúttal a nemzet erejének nevezett.

Legfontosabb szerepe az elrettentés, de Phenjan nem fog habozni bevetni őket, amennyiben alapvető érdekei sérülnek – fogalmazott Kim Dzsongun.

Tudósításában a KCNA – jóllehet képeket nem közölt – leszögezte, hogy a díszszemlén bemutatták a Hvaszong-17 interkontinentális ballisztikus rakétát, amelynek hatósugara 15 ezer kilométer.

A KCNA észak-koreai állami hírügynökség által közreadott kép rakétahordozó katonai járművekről a Koreai Néphadsereg megalapításának 90. évfordulója alkalmából tartott díszszemlén Phenjanban 2022. április 25-én. (MTI/EPA/KCNA/KCNA)

Amerikai és dél-koreai tisztségviselők arra figyelmeztettek, a fegyvert Phenjan akár élesben is bevetheti, hogy kémműholdat juttasson el vele a világűrbe. Ez szakértők szerint az elmúlt öt év legnagyobb provokációja és az ENSZ vonatkozó határozatainak megsértése lenne.

Észak-Korea 2017-ben befagyasztotta az interkontinentális ballisztikus rakéták tesztelését és a kísérleti atomrobbantásokat. Ám miután zátonyra futottak a nukleáris leszerelésről szóló tárgyalások, amelyeket Donald Trump előző amerikai elnökkel folytatott, Kim Dzsongun arra figyelmeztetett, hogy országa mindkét tevékenységet újrakezdheti.

Ajánljuk még