logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Energiaár-robbanás: egy hónap alatt lenullázódott az áfacsökkentés hatása Belgiumban

| Szerző: hirado.hu
Áprilisban a gáz és az áram ára ismét jelentősen megugrott, és ez a belga fogyasztók számláin is megmutatkozik, hiába az alacsonyabb áfakulcs.

Az energiaárak robbanása már egy hónap után eltörli az áfacsökkentés hatását – írja a belga VRT. Mindössze egy hónap telt el az áram és a gáz áfacsökkentése óta, azonban az intézkedés hatását az energiaárak emelkedése teljesen kioltotta a flamand energiapiac szabályzó hatósága, a VREG legfrissebb adatai szerint. Az újra emelkedésnek indult árak miatt éves összehasonlításban a számlák márciushoz képest több mint 450 euróval (168 ezer forint körül) emelkednek.

Hiába az áfacsökkentés, az energiaárak emelkednek

A múlt hónapban hosszú idő óta először csökkent a villanyszámla ára az áfamérséklés hatására – 21 százalékról 6 százalékra csökkent. A belga szövetségi kormány február eleji döntésének hatására egy átlagos család villanyszámlája éves szinten 237 euróval csökkent, azonban mindössze egy hónap elteltével a csökkenés el is tűnt. A VREG adatai szerint több mint 24 százalékos az emelkedés.

A gázáraknál még rosszabb a helyzet a belga lap cikke szerint, ahogyan fogalmaznak, a csökkentett áfát elnyelték a gázárak. A VRT szerint ez mutatja, hogy a belga kormány mozgástere mennyire korlátozott jelen pillanatban. Bár jó szándékúnak nevezik a meghozott intézkedéseket, azok azonban cseppnek bizonyulnak a tengerben.

Németországban sem jobb a helyzet, a német lakossági gázfogyasztók költségei 2021 áprilisa és 2022 áprilisa között gyakran több mint kétszeresére, akár 104 százalékkal emelkedtek, a lakás mérete és a fogyasztás függvényében.

A címlapfotó illusztráció.

Ajánljuk még