logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Cseh és osztrák miniszter: Fontos megvédeni az EU külső határait

Az ukrajnai háború újra megmutatta, milyen fontos az Európai Unió külső határainak védelme – jelentette ki Vít Rakusan cseh belügyminiszter kedden Prágában sajtóértekezleten, miután tárgyalt osztrák kollégájával, Gerhard Karnerrel.

Csehország európai uniós elnökségének alaptémáját nem mi választottuk. Az alaptémát Vlagyimir Putyin adta meg. Az alaptéma természetesen az ukrán válság lesz” – mondta a cseh belügyminiszter újságíróknak.

Mint a menekülthullám által egyik leginkább érintett ország, természetesen foglalkozni fogunk az orosz invázió EU-ra gyakorolt hatásával és a külső határok védelmével” – szögezte le Rakusan. Prága mindazonáltal komoly figyelmet szentel a belső biztonság kérdéseinek is – tette hozzá.

Csehország július elsején Franciaországtól veszi az az Európai Unió Tanácsának soros elnöki tisztségét.

„A külső uniós határok védelmét nagyon meg kell erősíteni. Ebben egyetértettünk“ – mutatott rá Gerhard Karner újságírók előtt.

Az osztrák miniszter kijelentette: az ukrán menekültek megérdemlik, hogy az uniós tagállamok segítséget nyújtsanak nekik. „A segítségnyújtásnak azonban pontos szabályok szerint kell történnie” – szögezte le. Szerinte nagyon fontos például, hogy a befogadó országoknak áttekintésük legyen a menekültekről.

Rakusan és Karner megismételte, hogy Prága és Bécs elutasítja a menekültek újraelosztására irányuló kvótarendszert. Az osztrák miniszter szerint ez nem is téma, hiszen a menekültek az EU-n belül szabadon mozoghatnak.

Biztosítani szeretnék mindenkit, hogy a cseh elnökség alatt semmiféle vita nem lesz a menekültek újraelosztásáról” – hangsúlyozta Vít Rakusan.

Ausztriába eddig mintegy 300 ezer menekült érkezett, s közülük mintegy 240 ezer már továbbutazott Nyugat-Európába – jegyezte meg az osztrák belügyek irányítója. Rakusan szerint Csehországban mintegy 300 ezer körül állapodott meg az ukrán menekültek száma. Valószínűsíthető, hogy többségük célországnak tekinti Csehországot.

A címlapfotó illusztráció.

Ajánljuk még