logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Bulgária sem kap több gázt Oroszországból

Az orosz Gazprom szerdától leállítja a gázszállítást Bulgáriába – közölte kedden a bolgár energiaügyi minisztérium.

A tárca szerint erről az orosz gázipari óriásvállalat tájékoztatta a Bulgargaz bolgár állami földgázvállalatot.

A minisztérium közölte, hogy az állami energetikai cégekkel közösen lépéseket tettek a helyzet kezelésére, és arra, hogy az ország alternatív forrásokból fedezze a kieső gázszállítmányokat.

A szófiai vezetés egyelőre nem korlátozza a bolgár fogyasztók gázellátását.

A szófiai kormány az év végén lejáró földgázvásárlási szerződés rendelkezéseibe ütközőnek és jelentős kockázattal járónak. minősítette az orosz fél által javasolt kétlépcsős fizetési mechanizmust

Bulgária a földgáz több mint 90 százalékát a Gazpromtól vásárolja.

Kapcsolódó tartalom

Oroszország arra figyelmeztette Európát, hogy amennyiben nem hajlandó rubelben fizetni az orosz földgázért, a szállítások felfüggesztését vagy teljes leállítását kockáztatja.

A Kreml márciusban kiadott egy határozatot, amelyben azt javasolta, hogy az energiahordozókat vásárló vállalatok közvetlenül a Gazprombanknál nyissanak bankszámlát, fizessenek euróban vagy dollárban, amelyet Moszkvában rubelre váltanak át.

Az Európai Bizottság viszont azt tanácsolta, hogy az európai földgázvállalatok továbbra is abban a pénznemben fizessenek, amelyben a Gazprommal kötött szerződésben megállapodtak. Ezen szerződések 97 százaléka euróban vagy dollárban határozta meg a fizetési pénznemet.

A lengyelek voltak az elsők a sorban

Mint arról korábban beszámoltunk, a PGNiG lengyel állami földgázipari vállalat kedden közölte, hogy a Gazprom közép-európai idő szerint szerda 8.00 órától leállítja a gázszállítást Lengyelországba a Jamal-Európa gázvezetéken.

A lengyel cég bejelentette, hogy lépéseket fog tenni, hogy helyreálljon a Jamal-szerződés alapján biztosított orosz gázszállítás. Hangsúlyozta, hogy szerződésszegésnek tekinti a gázszállítás felfüggesztését, s ennek alapján jogában áll kártérítést követelni.

Anna Moskwa lengyel környezetvédelmi miniszter közölte, hogy a lengyelországi gáztározók feltöltöttsége 76 százalékos, de egyelőre nincs szükség arra, hogy a tartalékot megnyissák.

Ajánljuk még