logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

A csernobili atomerőműben szolgált sok ukrán gárdista van még mindig orosz fogságban

Még mindig orosz fogságban van 169 ukrán nemzeti gárdista, akik a csernobili atomerőművet őrizték – közölte Denisz Monasztirszkij ukrán belügyminiszter kedden Csernobilban tartott sajtótájékoztatóján.

A miniszter – aki a csernobili atomerőműben 1986-ban bekövetkezett nukleáris baleset évfordulóján látogatott oda – közölte, hogy jelenleg folynak a tárgyalások az orosz féllel a fogságba ejtett gárdisták kicseréléséről orosz katonák átadásáért cserébe. Szavai szerint egy részüket Oroszországba, másik részüket pedig Fehéroroszországba hurcolták el. Hozzátette, hogy Kijev tudomása szerint sérült nincs közöttük.

A csernobili atomerőművet a február 24-én kezdődött Ukrajna elleni háború elején foglalták el az orosz csapatok és március végén, április elején vonultak ki onnan.

Közben az orosz csapatok az általuk megszállva tartott dél-ukrajnai Herszonban új vezetőket neveztek ki a városi és a megyei adminisztráció élére: Volodimir Szaldót a megyei és Olekszandr Kobecet a herszoni városirányítás élére.

Meggyőződésem, hogy győzelmünk után ezeknek a kollaboránsoknak és bűntársaiknak felelniük kell. Ezek a kinevezések jogellenesek” – írta Hennagyij Lahuta Herszon megyei kormányzó a Telegram üzenetküldő alkalmazáson.

Ihor Kolihajev herszoni polgármester a Facebookon közölte, hogy a városban marad, de nem hajlandó együttműködni a vezetéssel.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál tájékoztatása alapján a 65 éves Szaldo 2002 és 2012 között volt Herszon polgármestere, majd utána két évig a 2014-ben Oroszországba menekült Viktor Janukovics volt ukrán elnök mögötti Régiók Pártjának parlamenti képviselője. A háború kitörésekor támogatta Herszon orosz megszállását. Kobec a jelenlegi polgármester, Kolihajev sofőrje volt.

Az orosz katonák hétfőn foglalták el és vették birtokba a herszoni városházát, ahonnan az ott dolgozókat, köztük a polgármestert hazaküldték, az épületről pedig levették az ukrán zászlót – emlékeztetett a hírportál.

Ajánljuk még