logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Ankarában tárgyalt a török közvetítésről az ENSZ-főtitkár

Az ukrajnai háborúról és Törökország közvetítő szerepéről tárgyalt hétfőn Ankarában Recep Tayyip Erdogan török elnökkel António Guterres ENSZ-főtitkár – közölte az ENSZ és a török média.

Guterres, aki kedden Moszkvába, onnan pedig Kijevbe utazik, egy órán át tárgyalt a török elnöki palotában Erdogannal, de a két politikus nem tartott sajtótájékoztatót.

A TRT török állami tévécsatorna szerint a tárgyalás fő témája az Oroszország és Ukrajna közötti tűzszünet, illetve békekötésre irányuló török közvetítés volt.

Az ENSZ New Yorkban kiadott közleménye szerint Guterres támogatását fejezte ki a török diplomáciai erőfeszítésekkel összefüggésben. A két politikus ismételten hangsúlyozta: „közös céljuk, hogy mielőbb megtalálják a háborúból kivezető utat, és megteremtsék a polgári lakosság szenvedéseinek véget vető feltételeket”.

Guterres és Erdogan hangsúlyozta, hogy „sürgősen meg kell teremteni a hatékony hozzáférést a humanitárius folyosókhoz a polgári lakosság evakuálása és az érintett közösségek számára a szükséges segítség eljuttatása céljából”.

A két politikus megvitatta az ukrajnai háborúnak a regionális és nemzetközi – így az energiaipari, élelmiszerellátási és pénzügyi – kérdésekre gyakorolt hatását.

A török kormánynak márciusban sikerült tárgyalóasztalhoz ültetnie Szergej Lavrov orosz és Dmitro Kuleba ukrán külügyminisztert Antalyában, bár a tárgyalásoknak nem volt gyakorlati eredményük.

Az orosz és az ukrán küldöttség március végén Isztambulban találkozott, ahol lehetséges béketervet dolgoztak ki, de az Oroszország által Ukrajnában elkövetett mészárlásokkal kapcsolatos vádak miatt a tárgyalások holtpontra jutottak.

Guterres kedden érkezik Moszkvába, ahol munkaebéden vesz részt Szergej Lavrovval és fogadja őt Vlagyimir Putyin elnök – közölte Stéphane Dujarric, az ENSZ-főtitkár szóvivője.

A portugál politikus ezt követően Ukrajnába utazik, ahol találkozik Dmitro Kulebával, csütörtökön pedig Volodimir Zelenszkij államfővel tárgyal. Az ukrán fővárosban a főtitkár találkozik ENSZ-szervezetek képviselőivel is, hogy megvitassa velük az ukrán népnek nyújtott humanitárius segítséggel kapcsolatos kérdéseket.

Ajánljuk még