logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Tovább nőtt a sziléziai bányaszerencsétlenség halálos áldozatainak száma

Hatra emelkedett a halálos áldozatok száma a Jastrzebiei Széntársaság (JSW) Zofiówka bányájában az elmúlt hét végén bekövetkezett földmozgás után – közölte hétfői sajtóértekezletén Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő.

A miniszterelnök a sziléziai Bytom városban működő bányamentőközpontba látogatott, és a helyszínen rendezett sajtóértekezleten a lengyel bányászat, a sziléziai régió, valamint egész Lengyelország „fekete hetének” nevezte az elmúlt napokat.

Morawiecki ezzel a JSW két sziléziai üzemében, a Jastrzebie városban működő Zofiówka bányájában, valamint a Pawlowice községben működő Pniówek bányájában múlt héten bekövetkezett balesetekre utalt.

Közölte: már biztosan tudják, hogy nem maradt életben két vájár, aki a Zofiówka bányában a föld alatt rekedt a szombaton bekövetkezett földmozgás után.

Zofiówkában ezzel hatra emelkedett az elhunyt bányászok száma. Négy vájár után a mentők továbbra is kutatnak.

A másik, pawlowicei bányában a mentést pénteken fel kellett függeszteni, miután a tárna mélyén rekedt hét bányászt kereső mentők közül is többen megsérültek újabb föld alatti robbanások miatt. A szerdán bekövetkezett első metánrobbanásokban legalább öt ember meghalt, több sérültet a Siemianowice Slaskie városban működő, égési sérülések kezelésére szakosodott kórházba vittek.

Vasárnap este a kórház vezetése az egyik ott kezelt bányász haláláról számolt be, az intézményben jelenleg 20 pawlowicei sérültet ápolnak.

Kapcsolódó tartalom

Morawiecki Bytomban ígéretet tett arra, hogy a lengyel állam gondoskodni fog a Zofiówkában és Pniówekben elhunyt bányászok családjairól. Bejelentette a két bányakatasztrófa alapos kivizsgálását is. Az eljárás megmutatja majd, hogy a történtek oka a körülmények nagyon szerencsétlen egybeesése volt-e, vagy valamilyen mulasztás történt – mondta a kormányfő, hozzátéve: az utóbbi esetben megfelelő következtetéseket kellene levonni.

Felidézte: a korábbi időkben, húsz évvel ezelőtt a bányakatasztrófák gyakoribbak voltak, mint manapság. A múlt heti balesetek azonban rendkívül tragikusak – fűzte hozzá. „Ez mutatja, hogy a Lengyelország energiaellátása számára szükséges bányászmunka (…) nagy kockázatokkal jár” – jelentette ki Morawiecki, és megköszönte a bányamentők áldozatos munkáját is.

Ajánljuk még