logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Márványszobor vagy agyaglábú óriás? Macron kihívásairól ír a nemzetközi sajtó

| Szerző: hirado.hu
A gyakran arroganciával és megvetéssel vádolt Macron az Eiffel-toronynál elmondott rövid győzelmi beszédében az alázattal próbálkozott – írta az El País című spanyol lap az újraválasztott francia elnökről. Boris Johnson brit kormányfő franciául köszöntötte Macront, akinek Olaf Scholz német kancellár is gratulált. A francia lapok nem vitatják a győzelem jelentőségét, de kiemelik a távol maradók rendkívül magas számát és a francia gazdasági helyzet „törékenységét”.

„Semmi kétség nem férhet Macron győzelméhez. De lehetünk egyszerre legitimek és törékenyek is. Emmanuel Macront inkább az elutasítás hatása, mint a programja miatt választották meg, és egy lendület nélküli kampány végén győzedelmeskedett. Valójában a márványszobor egy agyaglábú óriás! Emmanuel Macron jól tudja ezt, és tegnap este óta látszólag alázatot mutat: diadalának órájában még soha nem volt ennyire sebezhető” – írja hétfői vezércikkében a Le Figaro.

Le Figaro: A lejtő veszélye

Macron győzelmének „történelmi” jelentőségét nem vitatva a lap „És most pedig cselekedni kell” című vezércikkében felhívta a figyelmet a szőnyeg alá söpört problémákra. „Soha nem volt még ekkora szükség hazánk megreformálására! Államháztartásunk katasztrofális állapotától kezdve ipari rendszerünk nagymértékű hanyatlásáig, az ellenőrizetlen bevándorlás sokrétű következményeitől kezdve oktatási rendszerünk csődjéig, nem feledkezve meg a kórházak vagy az igazságszolgáltatás nagyfokú nyomorúságáról, a minket sújtó bajok listája olyan jól ismert, hogy nem szívesen mondjuk el újra a litániát” – figyelmeztet a lap nyomtatott verziójának hétfői vezércikke.

„Most, hogy a Le Pen-veszély elmúlt, takarékos európai partnereink (különösen a németek, akik joggal aggódnak az infláció visszatérése miatt) nem fogják sokáig tűrni pénzügyi fantáziáinkat. Az ingyen pénznek vége, a bármi áron partinak vége!” – utal a konzervatív lap a magas államadósságra és a strukturális problémákra, felhívva a figyelmet: az elnök sok kihívás előtt inkább visszatáncolt, hogy népszerűségét növelje. A Le Figaro úgy véli, visszatetsző volt „a furcsa módon a feminizmus megnyilvánulásának tekintett iszlám fátyolról szóló fordulat”, amikor Macron a minap feminizmusa miatt dicsért meg egy lefátyolozott nőt, holott éppen ő maga indított harcot az iszlamizmus ellen. „Azon túlmenően, hogy holnap meg kell küzdenie mindazok csalódottságával, akiknek szép történeteket mesélt, hogy megnyerje a választást, ez a hajlam, hogy mindenkinek azt mondja, amit hallani akar, (…) egy olyan aggasztó lejtőt látszik felvázolni, amely Jacques Chirac számára végzetes volt: az elvi megbékélés, a mindenáron való konszenzus és végül a tétlenség lejtője” – figyelmeztet Alexis Brézet cikkében.

Liberation: Mélyben gyökerező válság

Ebben az öt évben példátlan válságokat élt át Franciaország a sárga mellényesekkel, a világ a Coviddal. Mindezek erős nyomot hagytak maguk után: demokratikus, gazdasági, társadalmi és pszichológiai lenyomatokat – idézi fel Macron győzelmét taglalva a Liberation. A baloldali-liberális szellemű francia napilap hozzáteszi: „Vlagyimir Putyin őrült háborúja Ukrajnában, Európa kapujában a konkrét következményeken túl a geostratégiai és gazdasági bizonytalanságok súlyos korszakát nyitotta meg. Ezek a bizonytalanságok hozzáadódnak az éghajlati válság által már okozottakhoz. De ezek a válságok nem foglalják össze a francia rossz közérzetet. Ez már jóval a 2017-es választások előtt gyökeret vert. Emmanuel Macron, ígéretei ellenére, nem foglalkozott ennek gyökereivel”.

Többen tartózkodtak, mint ahányan Le Penre szavaztak

Számos francia lap, köztük a Le Monde is kiemeli: több mint 13,6 millió szavazásra regisztrált francia maradt távol az urnáktól a második fordulóban, többen mint ahányan Marine le Penre szavaztak. A tartózkodás 28 százalékos volt, ami közel 3 százalékpontos növekedést jelent 2017-hez képest, és az 1969-es elnökválasztás második fordulója óta nem látott szint, amikor Georges Pompidou nyert Alain Poher ellen. Ez a masszív tartózkodás Emmanuel Macront az V. Köztársaság egyik legalacsonyabb részvétellel megválasztott elnökévé teszi a regisztrált szavazók 38,52%-ával, ami nagyon alacsony szint, csak Georges Pompidou esetében szavaztak kevesebben.

Francia nyelvű Twitter Londonból

Olaf Scholz, a szociáldemokrata (SPD) kancellár, akinek szóvivője elmondta, hogy a politikus telefonon gratulált Macronnak, nem titkolta, hogy a hivatalban lévő elnököt szeretné újraválasztani. A második fordulóban a franciáknak választaniuk kellett „egy demokratikus jelölt között, aki hisz abban, hogy Franciaország erősebb egy erős és autonóm Európai Unióban, és egy szélsőjobboldali jelölt között, aki nyíltan azok pártján áll, akik támadják szabadságunkat és demokráciánkat” – vélte Scholz korábban, a Le Monde április 21-i cikkében, amelyet spanyol és portugál kollégájával, Pedro Sanchezzel és Antonio Costával közösen írt.


Boris Johnson kiemelkedő gesztust tett: franciául írt Twitter-üzenetben gratulál Emmanuel Macronnak. A brit miniszterelnök kijelentette, hogy Franciaország az Egyesült Királyság egyik „legközelebbi” szövetségese, és „örömmel folytatja a munkát” a francia elnökkel.


Hasonló visszajelzések érkeztek Európa más vezetőitől is. „Emmanuel Macron győzelme a francia elnökválasztáson csodálatos hír egész Európa számára” – reagált közleményében Mario Draghi olasz kormányfő. „A polgárok egy olyan Franciaországot választottak, amely elkötelezett a szabad, erős és tisztességes EU mellett. A demokrácia győz. Európa nyer. Gratulálok Emmanuel Macronnak” – írta Pedro Sanchez spanyol szocialista miniszterelnök egy tweetben. Michael Martin ír miniszterelnök is üdvözölte Macron újraválasztását, kiemelve „dinamikus és módszeres vezetését, amely nemcsak Franciaország, hanem Európa számára is fontos”.

Alexander De Croo belga miniszterelnök üdvözölte a franciák „erős választását a szélsőjobboldallal szemben”. „Gratulálunk Emmanuel Macronnak! Fontos győzelem Franciaország, Európa és a demokrácia számára!” – írta a Twitteren Kyriakos Mitsotakis görög miniszterelnök is. Az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen azt üzente: „Örülök, hogy folytathatjuk kiváló együttműködésünket”.

Az Európai Tanács elnöke, Charles Michel a Twitteren közölte: „Bravo Emmanuel. Ebben a viharos időszakban szilárd Európára és egy olyan Franciaországra van szükségünk, amely teljes mértékben elkötelezett egy szuverénebb és stratégiai szempontból is fontosabb Európai Unió mellett”.

„Gratulálok @EmmanuelMacron újraválasztásához”” – írta a Twitter-üzemetében Joe Biden amerikai elnök. „Franciaország legrégebbi szövetségesünk és kulcsfontosságú partnerünk a globális kihívások kezelésében. Várom a további szoros együttműködésünket, különösen Ukrajna támogatása, a demokrácia védelme és az éghajlatváltozás elleni küzdelem terén” – tette hozzá üzenetében Biden.

Magas elvárásokról ír a nemzetközi sajtó

Macron legyőzte Le Pent a széttöredezett Franciaországban – írja az El Pais. A spanyol lap rámutat: a „szélsőjobboldal” minden idők legjobb eredményét érte el a választásokon, 1969 óta a legmagasabb tartózkodási aránnyal. A gyakran arroganciával és megvetéssel vádolt Macron rövid, ünnepélyes beszédében nem sokkal este 10 óra előtt az Eiffel-torony előtt alázattal próbálkozott – írja az El Pais.

Macron egységet ígér, miután elhárította Le Pen fenyegetését – indította beszámolóját a The Guardian. Emmanuel Macron megesküdött, hogy egyesíti Franciaországot, miután döntő győzelmet aratott a szélsőjobboldali elnökjelölt Marine Le Pen ellen, aki ennek ellenére több mint 12 millió szavazatot szerzett, ami történelmi csúcsot jelent pártja számára – elemez a lap.

Címlapfotó: Az Emmanuel Macron francia elnökre (a kivetítőn) leadott szavazatok arányát nézik támogatói a párizsi Eiffel-toronynál 2022. április 24-én, miután a szavazófülkékből kilépők megkérdezésén alapuló felmérések alapján a hivatalban lévő államfő nyerte meg a francia elnökválasztás második fordulóját, győzelmet aratva jobboldali szuverenista kihívója, Marine Le Pen felett. (Fotó: MTI/AP/Thibault Camus)

Ajánljuk még