logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Két gyanúsítottat köröznek az illegális nigériai olajfinomítóban történt robbanás miatt

A nigériai hatóságok két gyanúsítottat köröznek, akikről azt feltételezik, hogy közük van az illegális olajfinomítóban a múlt héten történt robbanáshoz, amelyben legalább 110-en vesztették életüket – mondták el hétfőn helyi tisztségviselők.

A gyanúsítottak szökésben vannak, a rendőrség nagy erőkkel keresi őket – tájékoztatott az egyik illetékes.

Muhammadu Buhari államfő közleményében nemzeti katasztrófának nevezte a történteket.

A robbanás péntek éjjel történt az ország délkeleti részén, Imo államban, miután tűz ütött ki két olajtárolóban.

Buhari utasította a biztonsági erőket, hogy fokozzák az ellenőrzéseket, és számolják fel az illegális olajfinomítókat.

A szerencsétlenség halálos áldozatai számára tömeges temetést szerveznek. Sokan a felismerhetetlenségig összeégtek. Többen a közeli erdőkbe menekültek, és ott lelték halálukat. Számos autó is szénné égett. Az áldozatok többsége fiatal.

A – legfrissebb adatok szerint 33 százalékos – munkanélküliség és a szegénység miatt az illegális nyersolaj-finomítás virágzó üzletté vált a Niger folyó kőolajban gazdag deltatorkolatának környékén. Ez a tevékenység azonban gyakran halálos következményekkel jár.

A nyersolajat a kőolaj-kitermelő nagyvállalatok csővezeték-hálózatából lopják, és a kőolajtermékeket a finomítási eljárást követően erre a célra kialakított – rögtönzött – egyszerű tartályokba fejtik át.

A veszélyes eljárás azonban számos halálos balesetet eredményezett, és tovább szennyezte az olajkiömlésektől egyébként is sújtott térség farmjait, patakjait és lagúnáit.

Kormányzati tisztségviselők becslései szerint Nigériában, amely Afrika legnagyobb kőolaj-kitermelője és -exportőre, naponta átlagosan 200 ezer hordó kőolaj tűnik el a vezetékeket megcsapoló tolvajok vagy rongálások miatt. Az ország átlagos napi kivitele kétmillió hordó. Nigéria bevételének 90 százaléka a nyersolajból származik.

Hivatalos adatok szerint az ország csak 2021 januárja és 2022 februárja között 3 milliárd dollár értékű nyersolajat veszített a lopások miatt.

Ajánljuk még