logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Történelmi forduló jöhet: ma este megszólalnak az urnák Franciaországban

| Szerző: hirado.hu
Vadászjeggyel vagy egy másik választópolgárnak adott meghatalmazással is lehet szavazni a franciaországi elnökválasztás vasárnapi, döntő, második fordulójában. A reggel 8 óta nyitva tartó szavazóhelyiségekben 48,7 millió regisztrált választópolgár döntheti el, hogy a két állva maradt jelölt közül ki lesz Franciaország köztársasági elnöke a következő öt esztendőben. Emmanuel Macron, a leköszönő államfő és a második fordulóba már nem az első alkalommal bejutó Marine Le Pen (Nemzeti Tömörülés) az első fordulós szavazásnál sokkal nagyobb erővel mozdította meg a voksolókat, egyes választói körzetekben már a reggeli órákban a hiányzó szavazatszámlálók után kiáltottak.

63,2 százalékra emelkedett a részvétel az elnökválasztás második fordulójában, április 24-én, vasárnap 17 órakor – jelentette be a francia belügyminisztérium. Ez csaknem két ponttal kevesebb, mint az első körben egy időben regisztrált részvétel (65 százalék). Cikkünk frissült.

Ez a pontszám két ponttal alacsonyabb a 2017-es választás második fordulójához képest (65,3 százalék), amikor szintén Emmanuel Macron és Marine Le Pen csapott össze.

Reggel Marine Le Pen „nyert”

A délelőtti órákban, az urnák megnyitása után Marine Le Pen „nyerte meg” a szavazást: a Nemzeti Tömörülés (Rassemblement National, RN) jelöltjének voksolásáról szóltak először a hírek. Le Pen ragyogó napsütésben érkezett meg Hénin-Beaumont-ba (Pas-de-Calais), s a korán kelők előnyeit kihasználva, bőven megengedhetett magának egy szelfizést kisebb tömeggé összeverődött rajongói körében, mielőtt leadta voksát.

Marine Le Pen, a francia ellenzéki Nemzeti Tömörülés párt vezetője és elnökjelöltje leadja szavazatát Henin-Beaumont-ban 2022. április 24-én, a francia elnökválasztás második fordulójában.
MTI/EPA/Ian Langsdon

Később Macron is leadta szavazatát La Tongue-ban, az elnök felesége társaságában jelent meg a szavazókörben.

Fotó: EPA

A szavazókörökben igen nagy, az első körösnél jóval aktívabb érdeklődés jellemezte a választás április 24-i, döntő, második fordulóját. Az Ouest-France című lap vasárnap megjelenő, nyomtatott verziója szerint „sok polgármester kétségbeesetten keres értékelőket a szavazóhelyiségekbe. Több helyi tanácsos a Nemzeti Összefogást és az En Marche-ot hibáztatja, amiért nem mozgósítottak elegendő méretű adminisztrációs csapatot”.

Nézzük, a szavazatszámláló bizottságok személyi okmányokat ellenőrző tagjai milyen adatokat azonosíthatnak, mit tartalmaz a személyi igazolványa van a két döntős elnökjelölnek?

Emmanuel Macron 1977. december 21-én született Amiens-ben (Somme). 44 éves. Két évig François Hollande kabinetjének főtitkárhelyettese volt az Élysée-palotában, majd huszonnégy hónapig gazdasági miniszter. 2017-ben választották meg a köztársaság huszonötödik elnökévé.

Marine Le Pen 1968. augusztus 5-én született Neuillyben (Hauts-de-Seine). 53 éves, és több választott tisztséget is betöltött: jelenleg regionális tanácsos.

A szavazólap urnába helyezéséhez nem szükséges választói igazolvány.

Elegendő a személyazonosságot igazoló okmány (személyi igazolvány, útlevél, fényképes egészségbiztosítási kártya, fényképes vadászjegy stb – írja az Ouest-France áltak idézett választási értesítő. Újdonság, hogy 2022 január 1-je óta a személyesen megjelenni nem tudó választó egy másik választópolgárt meghatalmazva, egy formanyomtatványt kitöltve is leadhatja voksát.

Sokan, a víkendező szezon kezdetével, éltek is ezzel a lehetőséggel a második fordulóban.

Mindenképpen történelmi eredmény várható

Ha Emmanuel Macron nyeri meg a választásokat, ő lesz az első olyan elnök az V. Köztársaságban, akit kohabitáció nélkül választanak újra – tehát nem kényszerül arra második ciklusában, hogy egy olyan kormánnyal működjön együtt, amely az ő pártjával ellentétes politikai oldalon áll. Ha viszont Marine Le Pent választják meg, első alkalommal kerül nő a köztársasági elnöki székbe, és szintén első alkalommal adna elnököt a baloldali sajtó által szélsőjobbosnak nevezett Nemzeti Tömörülés.

A nap jelentőségét érzékeltetve a lap kiemelte: „ma este az urnák megszólalnak Franciaországban.”

Az első fordulóhoz hasonlóan a második körben sem szükséges a védőoltás igazolása, a gyógyulásról szóló igazolás vagy virológiai vizsgálat. A vírus folyamatos jelenléte miatt azonban a szavazóhelyiségek be- és kijáratait elkülönítették. A maszk viselése nem kötelező, de a betegek számára erősen ajánlott.

Mikor lesz hivatalos a vasárnapi eredmény?

Április 27-én, szerdán Laurent Fabius, az Alkotmánytanács elnöke fogja kihirdetni a második forduló végeredményét. A következő órákban Jean Castex miniszterelnök benyújthatja lemondását és kormánya lemondását. Ezután egy új szakasz kezdődik az ország politikai életében.

Erre figyelmeztet Amerika

A franciaországi amerikai diplomáciai képviselet a “terrorizmus” és a “polgári rend megzavarásának” veszélyére figyelmeztet, de a vasárnapi “gyűlésekre” is, amelyek “erőszakossá válhatnak”.

“A spontán gyülekezések Franciaország különböző városaiban este 8 óra után erőszakba torkollhatnak” – figyelmeztetett az Egyesült Államok franciaországi nagykövetsége. Az amerikai kormányzat az állampolgárainak szóló jegyzékben arra is figyelmeztet, hogy az elnökválasztási eredmények kihirdetése után “fennáll a zavargások és a rendőrséggel való összecsapások lehetséges kockázata”.


A nagykövetség felhívta minden alkalmazottját, hogy kerüljék el a tüntetések helyszíneit ezen a hétvégén, felsorolva a követelések jellegével együtt azokat a nagyobb városokat, ahol fontos gyülekezések várhatóak. Lyonban például a Place Bellecour téren szombat este “Macron ellen” tartott tüntetésről számoltak be, akárcsak a strasbourgi “antifák” tüntetéséről a Place de la Gare téren.

Aki változást akar

A Madagaszkár mellett fekvő, Franciaországhoz tartozó Reunion szigetén a Le Monde tudósítója hamar megtalálta a szavazókör, egy iskola szavazóhelyisége előtt, Saint-Denis de La Réunion városában Ulysse és Nancy a Philibert-Commersont. A La Bretagne templomban tartott reggel 7 órai mise után az 58 éves Ulysse és az 52 éves Nancy eljöttek, hogy “teljesítsék állampolgári kötelességüket”. Ulysse gazda napja sokkal korábban kezdődött: hajnali 2-kor kelt fel, hogy az 500 csokor zöldhagymát kiássa, megmossa és a piacozás kezdetére el is szállítsa egy nagykereskedőnek.

Ulysses elmondta: ő “változást” akar. Felesége osztja meggyőződését. Bár “nem gyűlölik Macront”, mint sok Rassemblement National-szavazó”, hangsúlyozzák, úgy érzik, adni kell esélyt az ellenzéknek is. Nem igazán elégedettek: „Nézze meg, ez az ember hogy kormányoz!” – mondják. Ulysses fő kritikája a leköszönő elnökkel szemben a 65 éves nyugdíjba vonulás fokozatos bevezetése.

A franciaországi, Seine-Saint-Denis-i, 77 éves Georges Malluk így fogalmaz a lap munkatársának: „Mindig is szavaztam, ez a kötelességem”. A neve és megjelenése alapján tengeren túli származású, decens férfi, nyugalmazott boltos, habozás nélkül eljött a Montfermeil-i (Seine-Saint-Denis) 1-es számú szavazóhelyiségbe. “Az első fordulóban a Zöldekre voksoltam” – mondja.”Az igazság az, hogy nem bízom senkiben. Ki kormányoz? Ez a pénz hatalma” – fogalmaz. A második fordulóra mégis „becsúszott egy Emmanuel Macron-szavazólap”. Így érvel: “Én a tapasztalatra szavaztam. Nézzük a munkanélküliséget: Valéry Giscard d’Estaing óta senki sem csökkentette igazán a munkanélküliséget. Macron megtette, ez nem semmi.”

Címlapfotó: Emmanuel Macron francia elnök (b) és Marine Le Pen, a francia ellenzéki Nemzeti Tömörülés párt vezetőjének elnökjelöltek televíziós vitája egy berni lakásban 2022. április 20-án, négy nappal a francia elnökválasztás második fordulója előtt. (Fotó: 
MTI/EPA/Keystone/Alessandro Della Valle)

Ajánljuk még