logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Macron a győzelme után: Az elkövetkező évek biztosan nem lesznek nyugodtak

| Szerző: hirado.hu
Hatalmas francia zászló előtt beszélt, honfitársainak hívta az ünneplőket – egy eddig ismeretlen, a hazafiasság eszméinek szellemében megszólaló Emmanuel Macron állt a tömeg elé a Mars-mezőn. Marine Le Pen üdvözölte, hogy „a két hete tartó tisztességtelen, erőszakos módszerek ellenére” a választások éjszakáján „az általunk képviselt eszmék csúcsra járnak”.

Miközben a Le Monde elektronikus verziója már tényként közölte szalagcímében „Macront újraválasztották elnöknek”, a Szajna-menti, hatalmas füves területen francia nemzeti és EU-zászlókat lengetve, hatalmas tömeg kezdett ünneplésbe – tudósít a lap. Cikünk frissült.


Micsoda megkönnyebbülés! – kiáltotta egy aktivista. A jelenlévő miniszterek közül többen is kifejezték elégedettségüket az eredménnyel, így Jean-Baptiste Djebbari közlekedési államtitkár mosolyogva szelfizett a kormányt támogató szavazókkal.

Este fél kilenckor olyan volt a Mars-mezőn a hangulat, mint egy éjszakai klubban, miközben mindenki Emmanuel Macronra várakozott, hogy az újraválasztott államfő mondja el beszédét. Egy DJ a Daft Punk One more time című dalával indította a zenét.

Macron: Éljen Franciaország!

Hatalmas francia zászló előtt beszélt, honfitársainak hívta az ünneplőket – egy eddig ismeretlen, a hazafiasság eszméinek szellemében megszólaló Emmanuel Macron állt a tömeg elé a Mars-mezőn.


Az újraválasztott köztársasági elnök feleségével, Brigitte Macronnal kézenfogva állt a színpadon.

A háta mögött a kivetítőn a francia nemzeti lobogó lengett, a tömegben pedig már senki nem emelte fel a délután nagy számban látható EU-zászlókat, csak a francia trikolórt lobogtatták a beszéd alatt.

„Az elkövetkező évek biztosan nem lesznek nyugodtak” – kezdte beszédét Macron, kiemelve: „Igényesnek és ambiciózusnak kell lennünk. Az ukrajnai háború arra emlékeztet minket, hogy Franciaországnak fel kell emelnie a szavát, hogy megmutassa döntései világosságát és megmutassa erejét minden területen”.

Kiemelte: „Senki sem marad az út szélén”. A kialakult válsághelyzetre célozva azt mondta: „Jóindulatúnak és tisztelettudónak kell lennünk, mert az országunkat annyi kétség, annyi megosztottság övezi!”

Azt is elmondta: tisztában van azzal, sokan csak azért voksoltak rá, hogy „megakadályozzák a szélsőjobboldalt”. Felhívott arra, hogy „közösen dolgozzunk az egység megvalósításán, amelynek révén boldogabban élhetünk majd Franciaországban.

Az elkövetkezendő évek biztosan nem lesznek nyugodtak, de történelmi jelentőségűek lesznek, és mi tudni fogjuk, hogyan kell megírni e történelmet a mi nemzedékünk számára!”

Az újraválasztott elnök rámutatott: „Ez az új korszak nem a véget érő, ötéves időszak folytatása lesz, hanem a megújulásé”, hogy jobbá tegyék az országot. Erre „mindannyiunknak el kell köteleznie magát”.

Kiemelte: „Ez az, ami a francia népet olyan egyedülálló erővé teszi, amelyet olyan mélyen és intenzíven szeretek, és amelyet olyan büszkén szolgálhatok újra”.

Macron így fejezte be beszédét: „Éljen a köztársaság! Éljen Franciaország!”.

Ezután átadta a helyét egy énekesnek, aki

a Marseillaise-t énekelte a tömeggel együtt. A kamerák Brigitte Macront mutatták, aki szintén énekelte

a himnuszt.

Fotó: EPA

Együttélés nélkül

Volt miért ünnepelni: az este 8 óra 10 perckor közzétett eredmények ugyanis (a távozó és egyben újraválasztásáért induló államfőre az urnáktól távozó megkérdezettek 58,20 százaléka, míg Marine Le Penre, a Nemzeti Tömörülés jelöltjére 41, 80 százalék voksolt) olyan méretű szavazatkülönbséget jeleztek, ami a gyakorlatban már behozhatatlan Macron kihívója számára.

Hozzá kell tenni: a konzervatív jelölt 41, 8 százaléka példátlanul erős szereplést jelent, ez Le Pen eddigi legjobb eredménye az eddigi választások során. Ami szintén példátlan:

Macron az első olyan elnök az 1958-ban alakult V. Köztársaság történetében, aki második ciklusát úgy tudja megkezdeni, hogy nem kényszerül „együttélésre”,

tehát nem kell egy vele ellentétes pártállású kormánnyal osztoznia a hatalmon.

Megjósolta a végeredményt egy műszaki hiba

Különös hiba következtében a média „jövőbe látott” – derül ki a Le Figaro online kiadásából. A BFMTV hírtelevízió jóval az eredmények előtt bejelentette Macron győzelmét.

A csatorna vasárnap elismerte, hogy „hibázott”, miután a Twitteren és a YouTube-oldalán csaknem másfél órával a választási eredmények közzététele előtt rövid egy olyan képet közölt, amely Emmanuel Macron győzelmét hirdette.

Egy taps és más semmi

Marine Le Pen táborában dühvel és keserűséggel fogadták az eredményt – közli a Le Monde.


A Pavillon d’Armenonville-ben (Párizs 16. kerületében), ahol Marine Le Pen tartotta választási estjét, erőteljes „pfuj” hallatszott a közönség soraiból, amikor kiderül Emmanuel Macron győzelme. A színpad közelében a kamerák előtt egy fiatal aktivista azt kiáltotta: „Rekord! Rekord!” – így üdvözölte Marine Le Pen közel 42%-át. Ezután hangos taps próbálta emelni a hangulatot, ám nem sok sikerrel.

Le Pen: Honfitársak milliói választották a nemzeti tábort

„Folytatom a Franciaország és a franciák iránti elkötelezettségemet” – jelentette ki Marine Le Pen, aki már a parlamenti választásról beszélt, amiért „harcba indul”.

Marine Le Pen üdvözölte, hogy „a két hete tartó tisztességtelen, erőszakos módszerek ellenére” a választások éjszakáján „az általunk képviselt eszmék csúcsra járnak”. A szavazatok több mint 41%-ával az eredmény önmagában is elsöprő győzelmet jelent. Hozzátette: „Honfitársaink milliói választották a nemzeti tábort és a változást. Szeretném kifejezni legmélyebb hálámat azoknak, akik milliószámra csatlakoztak hozzánk a második fordulóban”.

„Attól tartok, hogy a most kezdődő ötéves ciklus nem fog szakítani az előző ciklus brutális módszereivel. Annak érdekében, hogy elkerüljük, hogy a hatalmat néhányan monopolizálják, minden eddiginél nagyobb energiával, kitartással és szeretettel folytatom

– fogalmazott Le Pen.

Tüntetni kezdtek az eredménnyel egyet nem értők

Párizsban azonnal tüntetni kezdtek, akik nem értenek egyet a választások eredményével.

Címlapfotó: Emmanuel Macron francia elnök újraválasztását ünnepelik a támogatói a párizsi Mars-mezőn. (Fotó: EPA/YOAN VALAT)

Ajánljuk még