logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Moszkva: Az orosz tüzérség és rakéták 423 ukrán katonai célpontot semmisítettek meg

Az orosz rakétaerők és tüzérség egységei az éjszaka folyamán 423 ukrán katonai célpontot semmisítettek meg - közölte a vasárnap délelőtti hadijelentésben Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője.

Konasenkov szerint a szétlőtt célpontok között egyebek között 26 harcálláspont, 367 erődítmény, valamint négy rakéta- és tüzérségi fegyver- és lőszerraktár volt. Elmondta, hogy az orosz légvédelem 10 ukrán drónt lőtt le.

Nagypontosságú földi-föld rakétákkal robbanóanyag-gyártó üzemet romboltak le Pavlograd közelében. A légerő gépei az éjszaka folyamán 26 ukrán katonai létesítményt támadtak, megsemmisítve egy zászlóaljparancsnokságot, valamint mintegy 150 „nacionalistát” és 40 páncélozott járművet.

Konasenkov szerint a háború kezdete óta az ukrán fegyveres erők 141 repülőgépet, 110 helikoptert, 551 drónt, 264 légvédelmi rakétarendszert, 2496 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet, 282 rakéta-sorozatvetőt, 1093 tüzérségi üteget és aknavetőt, valamint 2343 speciális katonai járművet veszítettek.

A donyecki „népi milícia” 53, a luhanszki pedig 16 ukrán katona elestéről számolt be az elmúlt nap folyamán. A donyecki hatóságok szerint az elmúlt nap folyamán ukrán részről 41 alkalommal nyitottak tüzet a Moszkva által függetlennek elismert entitás területére, 277 lövedéket kilőve. A támadások következtében egy ember életét vesztette, hárman pedig megsebesültek, 31 lakóépület és két szociális létesítmény megsérült.

Kapcsolódó tartalom

Ukrán oldalról a Donyec-medencei harcok február 17-én kezdődött kiéleződése óta 2208 alkalommal nyitottak tüzet, 1993 alkalommal nehézfegyverek bevetésével a „népköztársaságra”, ami 81 civil halálát, további 354 sebesülését okozta, köztük 30 gyerekét.

Az ukrán hadsereg 2622 házat és 578 szociális objektumot, köztük egészségügyi és 84 közoktatási intézményt rongált meg, összesen 22 766 lövedéket kilőve a területre, köztük 25 Tocska-U harcászati és 2 795 Grad-rakétát.

A donyecki területvédelem közölte, hogy az elmúlt nap folyamán 409 embert, köztük 67 gyereket menekítettek ki Mariupolból Bezimennojébe. Március 5. óta 22 580 embert menekítettek ki ezen az útvonalon.

Az ortodox húsvét alkalmából, ahogy minden orosz templomban, az orosz fegyveres erők kubinkai főtemplomában és Szíriában, a hmejmími légibázison is éjjeli liturgiát tartottak. Vlagyimir Putyin elnök a moszkvai Megváltó Krisztus-székesegyházban vett részt az istentiszteleten, a szertartást Kirill, Moszkva és Oroszország pátriárkája mutatta be.

Kirill arra kérte a hívőket, hogy aki csak teheti, vegyen részt a katonai összecsapások áldozatainak megsegítésében. Putyin a Kreml honlapján megjelent üzenetben köszöntötte a húsvétot ünneplőket és külön az egyházfőt is.

Az elnök szerint az ünnep egyesíti az ortodox keresztényeket és minden orosz állampolgárt, „akik Krisztus feltámadását ünneplik a magas erkölcsi eszmék és értékek körül, amely felkelti az emberekben a legvilágosabb érzéseket, az élet, a jóság és az igazságosság győzelmébe vetett hitet”.

Méltatta az orosz ortodox egyháznak és más keresztény felekezeteknek a történelmi, kulturális és spirituális hagyományok megőrzéséért, a család intézményének megerősítéséért, a fiatalabb generáció neveléséért kifejtett erőfeszítését.

Ajánljuk még