logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Brüsszel elfogadja a Kreml ajánlatát az orosz gáz rubelfizetéséról

| Szerző: hirado.hu
Az EU elfogadja a Kreml javaslatát, amely lehetővé teszi a vállalatok számára, hogy devizát helyezzenek el a Gazprombank számláján, hogy a Gazprom rubelben bonyolítsa le a tranzakciókat. Így az orosz gáz vásárlása sem az uniós szankciókat, sem az orosz fél rubelelszámolási kérését nem sérti meg.

Az Európai Bizottság pénteken közölte, hogy az uniós vállalatok a szankciók megsértése nélkül megkerülhetik Oroszország azon követelését, hogy a gázért rubelben fizessenek, ha euróban vagy dollárban fizetnek, amelyet aztán átváltanak az orosz valutára – közölte a usnews.com a Reuterse hivatkozva.

Moszkva figyelmeztette Európát, hogy a gázszállítások leállítását kockáztatja, aki nem rubelben fizet. Az oroszok márciusban azt javasolták, hogy az energiavásárlók nyissanak számlát a Gazprombanknál, hogy euróban vagy dollárban teljesíthessék a kifizetéseket, amelyeket aztán rubelre váltanának át.

Az Európai Bizottság szerint azonban a vállalatoknak továbbra is a Gazprommal kötött szerződéseikben meghatározott pénznemben kell fizetniük.

A tagállamoknak csütörtökön küldött tanácsadói dokumentumban a Bizottság szerint Oroszország javaslata az uniós szankciók megsértésének kockázatát hordozza magában, mivel a vásárlás tényleges lebonyolítását – miután a kifizetéseket rubelre váltják át – az orosz hatóságok kezébe adná.

Moszkva rendelete azonban nem feltétlenül akadályozza meg a fizetési folyamatot, amely megfelelne az Oroszországgal szemben az ukrajnai konfliktus miatt elrendelt uniós szankcióknak – közölte a Bizottság.

Brüsszel a dokumentumban úgy fogalmazott, hogy vannak olyan lehetőségek, amelyek lehetővé teszik a vállalatok számára, hogy továbbra is jogszerűen fizessenek a gázért.

Az uniós vállalatok kérhetik orosz partnereiket, hogy ugyanúgy teljesítsék szerződéses kötelezettségeiket, mint a rendelet elfogadása előtt, azaz az esedékes összeg euróban vagy dollárban történő befizetésével” – áll a dokumentumban.

Az uniós gazdasági szereplők a kifizetések előtt egyértelműen nyilatkozhatnának arról is, hogy szerződéses kötelezettségeiket akkor tekintik teljesítettnek, amikor eurót vagy dollárt helyeznek letétbe a Gazprombanknál – szemben a későbbi, rubelre történő átváltás utáni befizetéssel – áll a dokumentumban.

Az EU szankciórendszere nem tiltja, hogy a vállalatok számlát nyissanak a Gazprombanknál, vagy kapcsolatba lépjenek a bankkal, hogy megpróbáljanak megoldást keresni

– áll a dokumentumban.

„Ennyit az orosz szankciókról. Az EU elfogadja a Kreml javaslatát a Gazprombankkal való együttműködésre, amely lehetővé teszi az európai vállalatok számára, hogy devizát helyezzenek el egy számlán, míg a Gazprom rubelben bonyolítaná le a tranzakciókat. Ez nagy fordulat az EU számára, de nem volt más választásuk. Az orosz földgáz elzárása a fizetés elmaradása miatt nagyon rövid időn belül gazdasági katasztrófát okozna Európának”kommentálta a hírt warnewsupdates.blogspot.com.

Ahogy arról korábban a hirado.hu is beszámolt: Vlagyimir Putyin március 23-án jelentette be, hogy Oroszország a vele szemben barátságtalannak minősített országokkal a gázkereskedelemben áttér a rubelelszámolásra. Az orosz elnök már akkor utalt rá, hogy a gáz az első érintett exportcikk lesz.

Kapcsolódó tartalom

Szijjártó Péter pedig április 11-én az orosz gáz rubelben való fizetésével kapcsolatban elmondta, hogy Magyarország nem engedi meg senkinek sem, hogy a háború árát a magyar emberekkel fizettessék meg.

A külügyminiszter azt is elmondta, hogy megvan a megoldás, amellyel Magyarország nem sért semmilyen uniós szankciós intézkedést, és mégis biztosítani tudja az ország földgázellátásának biztonságát.

Kapcsolódó tartalom

Ajánljuk még