logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Exit poll: a Szabadság Mozgalom nyert Szlovéniában, de nem tud önállóan kormányt alakítani

Vezet Robert Golob újonnan alapított balközép Szabadság Mozgalom (Gibanje Svoboda) pártja a vasárnapi szlovéniai parlamenti választásokon a leadott szavazatok 30 százalékos feldolgozottságánál - közölte a szlovén választási bizottság. Az exit pollok alapján a frissen alakult párt nem tud önállóan kormányt alakítani.

Cikkünk folyamatosan frissül.

A részleges eredmények tükrében a Szabadság Mozgalomnak 39 mandátuma lesz az új összetételű nemzetgyűlésben. A Janez Jansa miniszterelnök vezette jobboldali Szlovén Demokrata Párt (SDS) 32 mandátummal a második, a konzervatív Új Szlovénia (NSi) 9 mandátummal a harmadik, a Szociáldemokraták (SD) 8 mandátummal a harmadik helyen végeztek.

Egy-egy garantált mandátuma lesz a magyar és az olasz kisebbségnek is. Rájuk csakis a nemzetiségek szavazhattak


Az első exit poll adatokat a szlovén közszolgálati televízió este hét óra után hozta nyilvánosságra.

A választók megkérdezésén alapuló felmérés szerint a Szabadság Mozgalom 42 mandátumot szerzett, a második helyre a Janez Jansa miniszterelnök vezette jobboldali Szlovén Demokrata Párt (SDS) került 26 mandátummal. Őt követi a konzervatív Új Szlovénia (NSi) 8, a Szociáldemokraták (SD) 7 és a Baloldal (Levica) 5 képviselői hellyel a 90 fős parlamentben.

Egy-egy garantált mandátuma lesz a magyar és az olasz kisebbségnek is. Rájuk csakis a nemzetiségek szavazhattak.

Kapcsolódó tartalom

A közel 1,7 millió, választásra jogosult állampolgár a kétkamarás szlovén parlament 90 fős alsóházának leendő képviselőiről döntött. Részben közvetlenül, részben pártlistáról választották meg őket.

A 1471 jelöltre és 20 pártlistára 3000 szavazókörben szavazhattak a választópolgárok. Tizenöt párt nem érte el a négy százalékos küszöböt.

Az első hivatalos részeredményeket várhatóan fél kilenc után hozzák nyilvánosságra.

A vasárnapi szavazáson a részvétel 16 órakor 49,3 százalékos volt.

 

Ajánljuk még