logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Ukrán vezérkar: Az orosz erők újabb offenzívákra készülnek Kelet-Ukrajnában

Az orosz erők számos helyen megerősítették állásaikat és újabb offenzívákra készülnek Kelet-Ukrajnában – közölte pénteken késő este az ukrán vezérkar.

Az utóbbi 24 órában támadások érték Szlovjanszk várost a donyecki régióban, és az orosz katonák megvetették a lábukat Lozova kisvárosban is, amely fontos vasúti csomópont a harkivi térségben.

Ukrán bejelentés szerint az ukrán csapatok vissza tudtak verni több támadást a luhanszki régióban, amelynek nagyjából 80 százaléka már orosz ellenőrzés alatt áll.

Az ukrán vezérkar szerint az orosz hadsereg továbbra is légicsapásokkal támadja Mariupolban az Azovsztal acélművet, ahol több mint kétezer ukrán fegyveres ellenálló rejtőzött el.

Mindezt független forrásból nem lehetett ellenőrizni. Az orosz védelmi minisztérium szóvivője pedig péntek este azt mondta, a délkelet-ukrajnai Mariupolban normalizálódott a helyzet, a lakosok szabadon közlekedhetnek az utcán. Az acélműben rejtőző fegyvereseket pedig biztonságosan körülzárták, az orosz beszámoló szerint a létesítmény területén lévők nem reagálnak a követelésre, hogy engedjék szabadon távozni a nőket és a gyerekeket, akik állítólag velük vannak.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök arra figyelmeztetett pénteki éjjeli videoüzenetében, hogy Oroszország – Ukrajna lerohanása után – további országokat akar magának megszerezni. „Minden nemzetnek, amely hozzánk hasonlóan hisz az élet győzelmében a halál felett, most velünk kell küzdenie. Muszáj nekünk segíteniük, mert mi vagyunk most az első vonalban. És ki lesz a következő?” – tette fel a kérdést az ukrán elnök nem sokkal azután, hogy Rusztam Minnyekajev orosz vezérőrnagy jelezte, a Dél-Ukrajna feletti ellenőrzés megszerzése kijáratot biztosítana az orosz fegyveres erők számára a moldovai Dnyeszter-mentéhez.

Éjjeli videoüzenetében Zelenszkij kitért arra is, hogy Ukrajna szövetségesei végre leszállítják Kijevnek a kért fegyvereket, és ezzel több ezer ember életének megmentéséhez járulnak hozzá.

Az amerikai külügyi tárca közleménye szerint Antony Blinken külügyminiszter a héten fogadta Washingtonban Denisz Smihal ukrán miniszterelnököt, akit az Egyesült Államok nevében további támogatásáról biztosított. Smihal a CNN amerikai hírtelevíziónak adott interjúban azt állította, teljesen biztos abban, hogy Ukrajna nagyon rövid időn belül győzelmet arat Oroszország felett.

Joe Biden amerikai elnök csütörtökön bejelentette, hogy az Egyesült Államok további 800 millió dollár értékű katonai segélyt küld Ukrajnának, ez várhatóan nehéztüzérségi ágyúkat, a vontatásukra használható járműveket, tüzérségi töltényeket és drónokat tartalmaz majd. Kanada is jelezte pénteken, hogy nehéztüzérségi fegyverek újabb szállítmányát juttatta el Ukrajnába.

Ajánljuk még