logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Összecsap Le Pen és Macron, a kiesett jelölt szavazói dönthetik el végül a francia elnökválasztást

| Szerző: hirado.hu
Macron vagy Le Pen - ez a kérdés vasárnap a francia elnökválasztás második fordulójában. A választás már szombaton elkezdődött a tengerentúli francia területeken. Ugyanúgy, ahogy öt éve, azzal próbálja mozgósítani Macron és több más nyugat-európai politikus a francia választókat, hogy Marine Le Pen személyében egy szélsőjobboldali politikus kerülne hatalomra, aki alkalmatlan és veszélyes elnök lenne. 2017-ben ezt a választók kétharmada elhitte. Vasárnap este kiderül, hogy mennyit változott azóta a franciák véleménye – közölte az M1 Híradója.

 

Győzni fogunk! – ezt skandálták Marine Le Pen támogatói az észak-franciaországi Berck tengerpartján pénteken. A francia Nemzeti Tömörülés nevű párt elnökjelöltje abban a régióban fejezte be kampányát, ahol ő maga is lakik. A térségben nagy népszerűségnek örvend az ipari munkások és a gazdák körében.

Pénteken egy piacra is ellátogatott, ahol azt mondta: a vasárnapi voksoláson a jelenlegi elnök és Franciaország között kell választania az embereknek.

„Vasárnap egy alapvető döntést kell meghozni, ez a választás a franciák kezében van. A kampányban végig azt mondtam, hogyha az emberek szavaznak, azzal nyernek és el fogják érni azt a változást, amelyre vágynak. És ez a választás egyszerű: Macron vagy Franciaország? Ő akarta ezt a voksolást népszavazássá tenni, hát itt a kérdés: Macron vagy Franciaország?”  –  mondta Marine Le Pen.

Kapcsolódó tartalom

Arról is beszélt, hogy országos körútján, a francia polgároktól halottak alapján finomította programját. Le Pen szerint az elsőszámú gondot a nehéz megélhetés jelenti, ami az adóknak, illetve az alacsony fizetéseknek és nyugdíjaknak köszönhető, amit tovább nehezítenek a magas energiaárak.

A jobboldali politikus a második legtöbb szavazatot tudta összegyűjteni a választás első fordulójában. Így ő a jelenlegi francia elnök kihívója vasárnap, a második körben.

Emmanuel Macron egy friss közvéleménykutatás szerint a szavazatok 56 százalékára számíthat, azonban Marine Le Pennek még van esélye a győzelemre.

Kérdéses például, hogy a harmadik legnépszerűbb jelölt, Jean-Luc Mélenchon támogatói kire voksolnak majd. A jelenlegi államfő kampányát például egy olyan településen zárta, ahol a saját támogatottsága mellett Mélenchon népszerűsége is magas.

Emmanuel Macron kampányzáró beszédében azt hangsúlyozta, hogy a vasárnapi elnökválasztás valójában az ország jövőjéről szóló népszavazás.

„Látják, hogy egyetlen gyűlölködő szó nélkül tudok beszédet tartani. Van egy programunk a reményért és a kedvességért, amely idealista és realista. Mert nincs olyan ideál, amely ne a való életből származna. Van egy tervünk, amiben hiszek, akárcsak önök. Április 24-én valójában egy népszavazás lesz arról, hogy hűek akarunk-e lenni a történelmünkhöz. Hogy Európa mellet vagyunk, vagy ellene. Illetve a szekuláris, egyesült, oszthatatlan Franciaország mellett vagy ellen. Mi mellette vagyunk” – fogalmazott Emmanuel Macron.

Szombaton már a szavazófülkéket is felállították. A választókat reggel nyolctól várják. A franciák a legtöbb településen este hétig, a nagyobb városokban, például Párizsban, Marseille-ben vagy Lyonban pedig este nyolc óráig adhatják le voksaikat.

A szakértők a két héttel ezelőtti első fordulóhoz hasonló, francia mércével rekordalacsony részvételre számítanak. Becsléseik szerint a választásra jogosult mintegy 49 millió franciának legfeljebb 74 százaléka szavaz vasárnap.

Ajánljuk még