logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Beomlott épületek és romos utcák – megrázó felvételeken a földrengés sújtotta Bosznia-Hercegovina

| Szerző: hirado.hu
Magyarországon, Albániában és Dél-Olaszországban is érezték azt az 5,7-es erősségű földrengést, amely péntek este rázta meg Bosznia-Hercegovinát – jelentette az ANSA olasz hírügynökség. A földmozgás következtében életét vesztette egy nő a Mostartól délre fekvő Stolac városban.

A földrengés idején szikla zuhant egy lakóházra, emiatt egy 28 éves nő súlyosan megsérült és a kórházban meghalt. Más halálos áldozatról mindeddig nem érkeztek hírek.

Többen viszont könnyebben megsérültek, köztük az áldozat családtagjai is. A helyi és polgári védelmi hatóságok szerint a földrengés falakat döntött le, és anyagi károkat okozott több más helyen is, köztük Mostarban és Ljubinje városában.

Magyarországon is érezhető volt az a földrengés – tájékoztatta a Kövesligethy Radó szeizmológiai obszervatórium az MTI-t. Gyarmati Anett szeizmológus azt írta: a boszniai földrengés péntek este, tizenegy óra után keletkezett hét kilométeres mélységben Bosznia-Hercegovinában. A földmozgás a Richter-féle skála szerin 6-os volt.

A földrengést a Magyarországon élők egy része is érezte az obszervatórium on-line szeizmológiai állomásainak mérései szerint a Dunától nyugatra eső országrészekben, főként Pécs és Komló térségében, de károkról nem érkezett bejelentés az intézményhez – közölte.

A rengés epicentruma Ljubinje településtől 14 kilométerre északkeletre volt, a fészke pedig 5 kilométeres mélységben.

A rengések érezhetőek volt a Balkánon egészen Belgrádig, Zágrábig és Szkopjéig, több mint 400 kilométerre az epicentrumtól – közlik az AFP francia hírügynökség tudósítói. Ezt azóta több, gyengébb utórengés követte.


Az Európai-Mediterrán Szeizmológiai Központ arra figyelmeztetett, hogy „a következő órákban és napokban utórengések várhatók”. A Balkán hajlamos a szeizmikus aktivitásra, és gyakoriak a földrengések.

A horvátországi Petrinja régióban, Zágráb közelében 2020. december 29-én egy 6,4-es erősségű földrengés hét ember halálát okzta, valamint épületek és házak százait rombolta le.

Ugyancsak komoly károkat okozott 2020 márciusában egy 5,3-as erősségű rengés Zágrábban. Albániában pedig több mint ötvenen haltak meg 2019 novemberében egy 6,4-es erősségű földmozgás következtében.

(Címlapfotó: Facebook)

Ajánljuk még