logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Az ukrán vezérkar szerint a végsőkig kitartanak Mariupolban is

| Szerző: hirado.hu
Rakétatámadás érte szombaton a Fekete-tenger parti Odesszát. Ukrán közlés szerint öten meghaltak, többen megsérültek. Közben folytatódtak a harcok Mariupolban a még ukrán kézben lévő acélgyár körül. Az oroszok azt hangoztatják, csak körbezárták a területet, de nem folytatják az ostromot. Közlésük szerint a kikötővárosban „normalizálódott a helyzet.” A Donyec-medencéből pedig ellentmondásos hírek érkeznek – számolt be a nap eseményeiről az M1 Híradója.

Az ukrán külügyminisztérium tett közzé videókat, amelyeket az egyik önkéntes területvédelmi egység készített. A videók állításuk szerint Harkiv megye északi részén készültek, ahol az ukrán erők az elmúlt napokban ellentámadásba lendültek.

A cél a Luhanszk megyében előrenyomuló orosz erők utánpótlási vonalainak elvágása. Azért lenne ez létfontosságú Ukrajna számára, mert ott vonták össze a teljes Ukrajnában harcoló orosz hadsereg mintegy egyharmadát.

Az oroszok heves ágyúzással igyekeznek visszatartani az ukrán ellentámadást. Rendszeresen támadják a békeidőben másfél milliós Harkivot is. A megye kormányzója szerint a város lakóépületeinek már csaknem egyharmada megsérült a bombázásban.

Kapcsolódó tartalom

Az orosz hadsereg Kelet-Ukrajnában Szlovjanszk, Keremetorszk, és Szeverodonyeck térségében készül körbezárni az ukrán főerők egy részét. Az első cél a térségben felsorakozott ukrán erők folyamatos tűz alatt tartása.

„Az éjszaka folyamán három parancsnoki állást, 58 katonai egységet, és három lőszerraktárat semmisítettek meg az orosz hadsereg és légierő egységei” –jelentette szokásos reggeli sajtótájékoztatóján az orosz hadügyminisztérium szóvivője, Igor Konasenkov.

Az orosz hadsereg azonban csak korlátozottan képes a légifölény elérésére. Ahogyan az ukrán hadügyminisztérium által közzétett képeken is látszik, az ukrán egységek a nyugatról kapott légelhárító rakéták segítségével képesek megsemmisíteni az orosz harci helikoptereket. Az orosz előrenyomulás így egyelőre csak korlátozott eredményeket hozott.

„Donyeck és Luhanszk megyében az elmúlt 24 órában nyolc ellenséges támadást vertünk vissza. Kilenc tankot, tizenhárom páncélozott szállítójárművet, egy tartálykocsit, és három tüzérségi egységet semmisítettünk meg” – közölte Olekszandr Stupun, az ukrán vezérkar szóvivője.

Elmondta, hogy az ukrán hadsereg a végsőkig kitart, akár Mariupolban is.

A kikötővárosból ugyanis azt jelentetették, hogy az orosz erők ismét megpróbálkoznak az Azovsztal acélgyár ostromával. Oda vonult vissza a város utolsó mintegy 2000 védője, akik a hatalmas épületkomplexum bunkereiben rejtőztek el. Velük bujkál mintegy ezer civil is. Az orosz hadvezetés néhány napja még azt jelentette be, hogy felhagynak az ostrommal, de körbe zárják a védőket.

„Azt a hírt kaptuk, hogy az ellenség újrakezdte a bombázást, és minden valószínűség szerint újra próbálkoznak a gyár területének megrohamozásával is – adta hírül Olekszij Aresztovicsj, elnöki szóvivő

Az orosz erők állítják, szabad elvonulást biztosítottak volna a védőknek, ha azok megadják magukat. Az ukránok viszont egyáltalán nem bíznak meg az orosz fél ígéreteiben. Így pedig egyre kisebb az esély, hogy élve jutnak ki a pincerendszerből.

Az ukrán hadvezetés szerint viszont van még egy halvány esély, hogy kitartsanak addig, míg felmentik a várost – bár azt mondják, ehhez a mostaninál sokkal több nyugati fegyverre van szükségük.

Az ukrán vezetők ezért is járják körbe az összes szövetséges országot, hogy újabb fegyverszállítmányokat kérjenek. Dmitro Kuleba külügyminiszter Bukarestben tárgyalt a román miniszterelnökkel. Több kelet-európai NATO taghoz hasonlóan Bukarest is komoly segítséget nyújt az ukránoknak – részleteket azonban nem árultak el.

„A fegyverek, a pénzhez hasonlóan, szeretik a csendet. Nem kommentáljuk, hogy mit kapunk és honnan, kivéve, ha az adományt nyilvánosan is bejelentik. Ismétlem: az okos politika az, amit Románia folytatott, már február 24-től kezdőden. A többit az önök értelmezésére bízom” – fogalmazott Kuleba.

Az orosz elnöki szóvivő azonban ismét óva intette a NATO-t attól, hogy fegyvereket szállítson Ukrajnának. Dmitrij Peszkov szerint a nyugati szövetség és Oroszország követlen konfliktusának beláthatatlan következményei lennének.

 

Ajánljuk még