logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Vlagyimir Putyin döntött

| Szerző: hirado.hu
Leállította az orosz elnök a kelet-ukrajnai Mariupol utolsó még ukrán kézben lévő ipari létesítményének ostromát. Vlagyimir Putyin szerint túl sok áldozattal járna, ha az orosz katonák betörnének a gyárba, inkább várnak és körbezárják a területet. Közben újabb uniós politikusok utaztak Kijevbe, ezúttal a spanyol és a dán miniszterelnök, az Egyesült Államok pedig ismét segélyt készül juttatni Ukrajnának.

A mariupoli Azovsztal acélgyár már napok óta heves orosz tüzérségi támadás alatt áll. Az ipari terület gyakorlatilag az ukrán ellenállás „utolsó bástyája” az azovi-tenger partján fekvő kikötővárosban. Az oroszok állításuk szerint nem észleltek viszonzó tüzet az acélgyár felől.

Az üzem kiterjedt pincerendszerében az ukrán hadsereg maradványai, ukrán tengerészgyalogosok, az Azov zászlóalj katonái, ukrán rendőrök és határőrök, valamint külföldi önkéntesek és civilek húzták meg magukat.

Kapcsolódó tartalom

Az orosz csapatok magyar idő szerint szerdán 13 óráig adtak ultimátumot az ukrán katonáknak a fegyverletétel bejelentésére, ukrán jelentések szerint azonban a katonák nem adták meg magukat.

„Az ipari övezet tervezett lerohanását szükségtelennek tartom. Elrendelem, hogy töröljük ezeket a terveket.

Gondoskodnunk kell a katonáink és a tisztjeink életének és egészségének megőrzéséről. Nem érdemes bemászni a katakombákba és a föld alá kúszni ezeken az ipari létesítményeken keresztül. Zárjuk le a területet úgy, hogy még egy légy se tudjon elmenekülni onnan” – közölte az orosz államfő.

Putyin arról is beszélt, hogy Oroszország garantálja a létesítményt elhagyók életét, és hogy tisztelettel fog bánni velük. Az elnök üdvözölte – ahogy fogalmazott –  Mariupol orosz felszabadítását, miután Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter közölte, hogy az üzemet kivéve már a föderáció erői irányítják a kikötővárost.

Kapcsolódó tartalom

Közben Luhanszk és Donyeck megyében már folyik a döntőnek mondott csata – az orosz egységek azonban egyelőre nem tudtak jelentős áttörést elérni. Ukrán tisztviselők közölték, hogy katonáik eddig ellenálltak az offenzívának,

fogyóban van viszont a tüzérségi lőszer és tűzerőben továbbra is elmaradnak az oroszok mögött, de hamarosan újabb erősítést kapnak.

Csütörtök délután Joe Biden amerikai elnök bejelentette, hogy az Egyesült Államok újabb 800 millió dolláros (körülbelül 274 milliárd forint) segélyt készül juttatni Ukrajnának. Ebbe nagy mennyiségű katonai fegyverzet, több tucat nehézlöveg, tüzérségi lőszer és több harci drón is beletartozik.

Szintén fegyvereket ígért Ukrajnának az Észtországban tárgyaló német külügyminiszter és több európai parlamenti képviselő is. Kijevbe közben újabb delegáció érkezett, ezúttal a spanyol és a dán miniszterelnök.

A címlapfotón Vlagyimir Putyin orosz elnök. (Forrás: MTI/AP/Szputnyik/Kreml/Pool/Mihail Klimentyev)

Ajánljuk még