logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Németek ezrei hagyták el hazájukat és telepedtek le Dél-Amerikában az elmúlt hónapokban

| Szerző: hirado.hu
Több ezer német állampolgár vándorolt ki Paraguayba az elmúlt egy évben, egyebek mellett a pandémia miatt elrendelt korlátozások és az oltások miatt – derül ki a BBC videóriportjából. A rövidfilm ugyanakkor rávilágít: a világjárvány kezelése nem az egyedüli ok, ami kiváltotta az új kivándorlási hullámot Németországban. Az újonnan érkezők közül többen elmondták: leginkább a muszlim bevándorlók miatt hagyták el a hazájukat.

Jelentősen megemelkedett Paraguay európai bevándorlóinak lélekszáma az elmúlt 12 hónapban, miután német állampolgárok ezrei hagyták el a hazájukat és telepedtek le a dél-amerikai országban, javarészt a Paraná folyó menti százéves német kolóniákban – tudatja videóriportjában a BBC Mundo.

Michael Schwartz, a kisfilm első megszólalója szerint túl sok – nehezen szavakba önthető – probléma gyülemlett fel hazájában a muszlim bevándorlókkal és a világjárvány kezelésével kapcsolatban, ezért döntött úgy tavaly novemberben, hogy kivándorol Paraguayba. Schwartz a legtöbb paraguayi német bevándorlóhoz hasonlóan oltásellenes, és nincs is beoltva koronavírus ellen.

A filmben megszólal egy polgármester is, aki elmondta,

noha szívesen látják az európaiakat, sokan közülük az oltással kapcsolatos aggasztó tévhitekkel érkeztek az országba, ami azonban nyugtalanítja a helyieket, mivel a világjárvány miatt számos hozzátartozójukat, ismerősüket veszítették el az elmúlt két évben.

Az oltásellenes bevándorlók mintha nem lennének tisztában azzal, hogy Paraguayban is komolyan kell venni a jogszabályokat, adott helyzetben pedig itt is újra életbe léphetnek a korlátozások –  mondta a településvezető.

A Hausen család a világjárvány idején elrendelt, számukra megdöbbentő intézkedéseket, a különböző korlátozásokat, lezárásokat nevezte meg távozásuk egyik fő indokaként, ám mint a családfő a riportban megjegyzi: „ez csak az utolsó csepp volt a pohárban”.

Hausenék és a film más riportalanyai a pandémia mellett az elmúlt években befogadott nagyszámú muszlim bevándorlót és a velük kapcsolatban felmerült problémákat említették emigrálásuk okaként.

A BBC felidézi, hogy csak 2015 óta másfél millió, javarészt muszlim vallású migráns telepedett le Németországban. A bevándorló németek egy részének azért esett a választása Paraguayra, mivel keresztény kultúrkörben érzik otthon magukat, új hazájuk pedig egy „nagyon keresztény ország”, amelynek lakóival egy hullámhosszon vannak. Hausen szerint az együttlétnek ez a fajta nyugalma már nincs meg Németországban, mivel a migránsok sokszor „provokatívan” viselkednek a bennszülött németekkel.

Egy a német emigránsok letelepedését segítő megszólaló szerint a paraguayi német bevándorló nők arról számoltak be, hogy megelégelték a németországi muszlimok nőkkel szembeni nyílt zaklatásait, illetve a német nők totális semmibevételét, valamint a muszlim asszonyokon gyakorolt erőszakot, ha azok például fedetlen orcával jelennek meg a közösségben.

„Mindegy, hogy fekete, fehér, sárga vagy vörös a bőröd színe, az egyetlen dolog, ami számít, az a szív, a tisztelet minden kultúra iránt”

– válaszolta a riportalany a BBC riporterének felvetésére, miszerint rasszizmust feltételező, súlyos vádak hangozottak el, amelyeket bizonyítani kellene.

Címlapfotó forrása: Part Time Backpacker

Ajánljuk még