logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Nagy-Britannia és India védelmi és biztonsági partnerségről szóló megállapodást kötött

Nagy-Britannia és India „új és kibővített” védelmi és biztonsági partnerségről szóló megállapodást kötött – jelentette be Boris Johnson brit miniszterelnök pénteken első kormányfői indiai látogatásán az ország fővárosában, Újdelhiben.

Az új partnerség „több évtizedes elkötelezettség” – mondta Johnson, üdvözölve az „egyik legrégebbi demokrácia és India, a legnagyobb méretű demokrácia” közötti kapcsolatot.

Az autokrata kényszer veszélye tovább nőtt” – mondta Johnson indiai kollégája, Narendra Modi mellett – „ezért létfontosságú, hogy elmélyítsük együttműködésünket”.

A két országnak „közös érdeke, hogy az indiai-csendes-óceáni térség nyitott és szabad maradjon” – tette hozzá.

India az Egyesült Államokkal, Japánnal és Ausztráliával együtt az úgynevezett négyesfogat tagja, amelyet az egyre magabiztosabb Kínával szembeni védelmi együttműködésnek tekintenek.

Újdelhi azonban régóta együttműködik Moszkvával is, a legnagyobb katonai beszállítójával, és nem volt hajlandó nyíltan elítélni Oroszország Ukrajna elleni háborúját.

Boris Johnson a mostani látogatáson nem tette szóvá Narendra Modinak az Ukrajna elleni orosz támadással kapcsolatos indiai álláspontot – szögezte le Harsh Vardhan Sringla indiai külügyi államtitkár.

Johnson miniszterelnök kifejtette saját álláspontját a kérdésben, Modi kormányfő pedig bemutatta az indiai álláspontot, amely nem más, mint hogy az orosz-ukrán háborúnak azonnal véget kell vetni. De semmilyen nyomásgyakorlásra nem került sor” – hangsúlyozta az indiai diplomáciai tárca illetékese.

India tartózkodott az ENSZ-közgyűlésben, amikor Ukrajna orosz megszállásának elítéléséről szavaztak, és Nagy-Britanniával és más nyugati országokkal ellentétben nem sújtotta büntetőintézkedésekkel Oroszországot, amely „különleges hadműveletnek” nevezi Ukrajna elleni háborúját.

Boris Johnson pénteken aláhúzta: nem valószínű, hogy Újdelhi felszámolná régóta ápolt kapcsolatait Moszkvával.

A brit miniszterelnök azt is hangsúlyozta, hogy a két ország kormányzati tárgyalói várhatóan még az év vége előtt befejezik a kétoldalú szabadkereskedelmi megállapodás előkészítését

Azt kértük a tárgyalóinktól, hogy az októberi divali (indiai fények ünnepe) idejére fejezzék be az egyezmény előkészítését. A megállapodás az évtized végére megkettőzheti kereskedelmi és befektetési kapcsolataink volumenét” – tette hozzá Boris Johnson.

Ajánljuk még