logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Jön a francia elnökválasztás második fordulója: újra összecsap Emmanuel Macron és Marine Le Pen, egyre nagyobb a különbség

| Szerző: hirado.hu
Már csak három nap van a francia elnökválasztás második fordulójáig. A felmérések szerint egyre nagyobb a különbség Emmanuel Macron jelenlegi államfő és a kihívója, a francia ügyvéd és politikus Marine Le Pen között – hangzott el az M1 Híradójában.

A két elnökjelölt előző nap élő adásban csapott össze egymással. A csaknem három órán át tartó televíziós vita egyik megkerülhetetlen témája az Ukrajnában dúló háború volt. Mindkét politikus kiállt Ukrajna szuverenitása mellett, és úgy vélte, hogy pénzügyi és védelmi segítséget kell nyújtani a megtámadott országnak.

Egyetértek az orosz oligarchák és bankok ellen bevezetett szankciókkal is. Az egyetlen, amit nem támogatok, az az orosz gáz- és olajimport leállítása. Ez ugyanis nem célravezető, mivel nagyobb kárt okozna a francia embereknek, mint Oroszországnak jelentette ki Marine Le Pen.

Kapcsolódó tartalom

Emmanuel Macron azzal vádolta kihívóját, hogy függőségi viszonyba került a moszkvai hatalommal, mivel előző kampánya finanszírozására több mint hárommilliárd forint értékben vett fel hitelt egy Kreml-közeli orosz banktól. Le Pen szerint azonban ez nem jelent politikai függőséget, egyúttal pedig emlékeztette Macront, hogy azért kényszerült orosz banki hitelhez folyamodni, mert egyetlen francia bank sem nyújtott neki kölcsönt.

Ami az Európai Uniót illeti, Macron elnök kiállt a Franciaország és Németország vezette integráció mellett.

Együtt kezdtük építeni az új közös európai védelem alapjait. Meggyőződésem, hogy a nemzeti szuverenitás és az európaiság kiegészíti egymást. Ezáltal leszünk a jövőben függetlenek energetikai, technológiai és védelmi szempontból egyaránt”– vélte az államfő, aki szerint Marine Le Pen ki akarja vezetni Franciaországot az unióból.

Le Pen ezt tagadja, jóllehet pár évvel korábban még úgy vélte, hogy a franciáknak a Brexithez hasonló referendumon kell dönteniük az uniós tagságról.

Kapcsolódó tartalom

Öt évvel ezelőtt Emmanuel Macron kétharmados győzelmet aratott Marine Le Pennel szemben, most viszont nagyjából 10 százaléknyi előnnyel indulhat neki a vasárnapi második fordulónak.

 

Ajánljuk még