logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Ismét összecsapások voltak az Al-Aksza-mecsetnél

Péntek reggel is összecsaptak a palesztinok és az izraeli rendfenntartók Jeruzsálemben, az Al-Aksza-mecsetnél – jelentette a Jediót Ahronót című izraeli újság hírportálja, a ynet pénteken. Mahmúd Abbász palesztin elnök arra kérte Joe Biden amerikai elnököt, segítsen véget vetni az izraeli intézkedéseknek a térségben, elsősorban Kelet-Jeruzsálemben.

Mintegy 200 palesztin fiatal petárdákkal és kövekkel dobálta a biztonságiakat. „Nem hallgatunk el, életünket adjuk az Al-Akszáért, mártírként halunk meg” – kiabálták az arcukat nagyrészt kendőkkel eltakaró palesztinok.

A rendőrök megvárták a reggeli ima végét, a békés hívők távozását, majd tömegoszlató eszközökkel megpróbálták felszámolni az ott maradt sokadalmat, a Hamász zászlóit lengető tiltakozókat. A Vörös Félhold nevű palesztin mentőszolgálat tájékoztatása szerint több tucat, könnyebben vagy közepesen sérült tüntető szorult orvosi ellátásra, és ketten súlyosan megsebesültek.

„A rendőrség azon dolgozik, hogy lehetővé tegye a szabad vallásgyakorlást, fenntartsa a biztonságot, a törvényt és a rendet a szent helyeken és Jeruzsálem egész területén. Eközben egyesek úgy döntenek, hogy lázonganak és megsértik a közrendet. A köznyugalom és a közbiztonság érdekében továbbra is fellépünk a rendbontókkal és a törvényen kívüliekkel szemben” – hangsúlyozta a rendőrség pénteki közleményében.

Kapcsolódó tartalom

Péntek reggel temették el azt a palesztin fiatalt, akit a múlt héten a Dzsenin melletti összecsapásokban lőttek meg, majd sebesülésébe belehalt.

A palesztin egészségügyi minisztérium adatai szerint január óta 42 palesztint öltek meg izraeli katonák Ciszjordániában. Mindeközben március 22. óta 14 izraeli vesztette életét az ország különböző pontjain elkövetett fegyveres támadásokban.

Az Arab Liga jeruzsálemi szent helyekkel foglalkozó bizottsága csütörtökön Ammánban, Jordánia fővárosában rendkívüli megbeszélésre gyűlt össze a Templom-hegyen múlt péntek óta kialakult biztonsági helyzet miatt.

A Palesztin Hatóság, Jordánia, Egyiptom, Marokkó, Szaúd-Arábia és Katar képviselőit tömörítő grémium elítélte az Al-Aksza-mecsetben történt korábbi izraeli fellépést, és felszólított a muszlim hívők vallásgyakorlási szabadságának biztosítására.

A bizottságot vezető Jordánia az elmúlt napokban határozott álláspontot képviselt Izraellel szemben, a külügyminiszter berendelte az országban tartózkodó izraeli nagykövetség tisztviselőjét, és tiltakozó jegyzéket adott át neki.

Biser Haszavni, Jordánia miniszterelnöke a parlament hétfői ülésén kijelentette, hogy „üdvözli azokat, akik kövekkel dobálják azokat a cionistákat, akik az izraeli kormány támogatásával beszennyezik az Al-Aksza-mecsetet”.

„Izrael Állam szélsőséges iszlamista terrorizmussal néz szembe, amelynek célja az erőszak, a félelem és a káosz szítása. Felszólítjuk a régió vezetőit, hogy cselekedjenek, és vállaljanak felelősséget”– mondta csütörtökön Jaír Lapid izraeli külügyminiszter, miután megbeszélést folytatott az Egyesült Államok külügyminisztériumának küldöttségével.

A muszlimok ezen a pénteken ünneplik a ramadán böjti hónap harmadik péntekét. A zavargások múlt pénteken kezdődtek az Al-Aksza-mecsetnél, amely az iszlám vallás harmadik legszentebb helye Mekka és Medina után.

Az izraeli-palesztin megállapodások szerint a Jordániától 1967-ben elfoglalt Templom-hegyet a muszlimok felügyelik, de a biztonsági kérdésekért az izraeli rendőrség felel. Zsidók is látogathatják, de nem imádkozhatnak és nem mutathatnak be semmilyen vallási szertartást a dombon, ahol időszámítás szerint 70-ig a zsidók szentélye állt.

Amerika segítségét kéri a palesztin elnök

„Izraelnek azonnal fel kell hagynia a palesztinok elleni támadásaival, és tiszteletben kell tartania a kelet-jeruzsálemi Al-Aksza mecset jogi és történelmi helyzetét” – idézte a WAFA palesztin hírügynökség Abbászt, aki a közel-keleti ügyekért felelős amerikai diplomatákkal folytatott egyeztetésén teljes mértékben Izraelt tette felelőssé a feszültségért.

Az elnök arra is figyelmeztetett, hogy „a palesztin városok, falvak és menekülttáborok elleni támadásoknak, a palesztinok meggyilkolásának és más, Ciszjordániában elkövetett brutális támadásoknak rendkívül súlyos következményei lesznek”.

Olyan politikai helyzetet kell teremteni, amelynek segítségével véget tudnak vetni „a palesztin területek, beleértve Kelet-Jeruzsálem izraeli megszállásának” – fogalmazott Abbász, s arra szólította fel Washingtont, nyissa újra 2019-ben bezárt kelet-jeruzsálemi konzulátusát.

 

Ajánljuk még