logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Elhúzódó háborúban érdekeltek egyes NATO-tagok a török külügyminiszter szerint

| Szerző: hirado.hu
Mevlüt Cavusoglu az isztambuli béketárgyalások után még a háború gyors lezárására számított, a NATO áprilisi külügyminiszteri találkozóján azonban azt tapasztalta, hogy egyes nyugati hatalmak Moszkva meggyengítése érdekében az ukrajnai harcok folytatását kívánják.

Mevlüt Cavusoglu török ​​külügyminiszter szerdán azzal vádolta a NATO-tagállamokat, hogy elhúzódó ukrajnai háborúban érdekeltek Moszkva meggyengítése érdekében – írja az AntiWar.com az iráni Mehr hírügynökség jelentése nyomán.

„Vannak olyan országok a NATO-n belül, amelyek a háború folytatásában érdekeltek”

– mondta Mevlüt Cavusoglu a CNN Türknek. Szerinte ezeknek az országoknak Oroszország meggyengítése a célja, ám nem nevezte meg, mely NATO-tagállamokra gondolt.

A Mehr beszámolója szerint a török külügyminiszter a múlt hónapban tartott isztambuli orosz–ukrán béketárgyalások eredményei alapján még arra számított, hogy a háború hamarosan véget ér, a további tárgyalások azonban elakadtak az oroszok napokban indított donbasszi offenzívája előtt. Cavusoglu elárulta, a NATO áprilisi külügyminiszteri találkozója után támadt az a benyomása, hogy az észak-atlanti szövetség bizonyos tagállamai nem kívánják az ukrajnai harcok mielőbbi befejezését.

Törökország két ízben is helyszínt biztosított a béketárgyalásoknak: március 10-én Antalyában találkoztak a háborús felek külügyminiszterei, március 29-én pedig Isztambulban zajlott megbeszélés az orosz és ukrán delegáció között. Utóbbi találkozó némiképp biztató eredménnyel zárult, miután a megbeszélések korábbi fordulói nem hoztak érdemi előrelépést.

Oroszország akkor megígérte, hogy jelentősen csökkenti katonai jelenlétét Kijev és Csernyihiv környékén (mint kiderült, akkor már a keleti, nagy donbasszi offanzívához csoportosította át haderejét), és nem ellenzi, hogy Ukrajna csatlakozzon az Európai Unióhoz. Ukrajna ezért „cserébe” elfogadja a NATO-semleges státuszt és nem törekszik tömegpusztító nukleáris fegyverek beszerzésére. Kijev ugyanakkor biztonsági garanciákat is kért egyes országoktól, ami a NATO működéséhez hasonló védelmet nyújtana számára.

 

Ajánljuk még