logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Életfogytiglant kaphat a kábítószer-kereskedelemmel megvádolt volt hondurasi elnök

Kiadták az Egyesült Államoknak csütörtökön Juan Orlando Hernández volt hondurasi elnököt, akit New Yorkban állítanak bíróság elé, mert a vád szerint 2004 és 2022 között 500 tonna kokain csempészésében vett részt.

Hernándezre életfogytiglani börtönbüntetés várhat, ha elítélik.

A volt államfő pénteken jelenik meg a bíróság előtt New Yorkban.

Hernándezt azzal vádolják, hogy hivatali ideje alatt, 2014 és 2022 januárja között több tonna kokain érkezett Hondurasba légi és tengeri úton Kolumbiából és Venezuelából. Köze lehetett ahhoz is, hogy az Egyesült Államokba mintegy 500 tonna kokaint szállítottak Hondurasból.

A korábbi elnök tagadta az ellene felhozott vádakat, és azt mondta, hogy összeesküvés áldozata lett. Január 27-én adta át a hatalmat baloldali utódának, Xiomara Castrónak. Kevesebb mint három héttel később, február 15-én le is tartóztatták fővárosi rezidenciáján. Azóta őrizetben volt.

Damian Williams manhattani szövetségi ügyész azt mondta, hogy a gyanú szerint Hernández több millió dollárt kapott több kábítószer-kereskedő szervezettől. Nevezetesen 2013-ban “1 millió dollár kenőpénzt kapott El Chapótól, aki a mexikói Sinaloa kartell vezetője volt, cserébe azért az ígéretért, hogy megvédi a drogkereskedelmet a hondurasi kartellektől”.

Juan Orlando Hernándezt, aki a kábítószer-kereskedelem elleni harc bajnokaként mutatkozott be, az Egyesült Államok kezdetben szövetségesének tekintette ebben a küzdelemben.

Az 53 éves Hernández testvérét, Juan Antonio Hernándezt, aki hondurasi kongresszusi képviselő is volt, egy évvel ezelőtt az Egyesült Államokban már bűnösnek találták kábítószer- és fegyverkereskedelemben, és életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték.

Ajánljuk még