logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Elárverezik a Fehér Ház egyik leghíresebb festményét

Elárverezik a Washington átkel a Delaware folyón című híres festményt, amely évtizedekig díszítette a Fehér Házat; a Christie’s aukciósház 20 millió dollár körüli leütési árat vár érte.

A német származású amerikai festő, Emanuel Gottlieb Leutze 1851-ben készült, történelmi témájú olajképe az 1970-es évektől 2014-ig lógott az amerikai elnöki hivatal falán.

Leutze három változatban festette meg, amint George Washington, az Egyesült Államok leendő első elnöke 1776 karácsony este az amerikai forradalom egyik perdöntő eseményeként csapatai élén átkel a Delaware folyón, hogy rajtaüssön a túlsó parton megbúvó gyalogságon.

A három változatból az első elpusztult egy második világháborús németországi légitámadásban. A második egy monumentális, 3,78-szor 8,48 méteres kép, amely a New York-i Metropolitan Művészeti Múzeum amerikai szárnyának központi eleme. A május 12-i árverésen a harmadik, 0,9 x 1,8 méteres változatot bocsátják áruba, amely évtizedekig a Fehér Ház falát díszítette, többnyire az elnöki szárny fogadótermében.

Leutze, a német születésű amerikai bevándorló a rabszolgaság intézményének elszánt ellenfele volt, és ezen a híres festményén szándékosan szerepeltet különféle alakokat, akik az amerikai nemzetet létrehozó olvasztótégelyt alkotják” – mondta Paige Kestenman, az aukciósház szakértője. A katonák között látható például egy afroamerikai, egy másik jellegzetes skót fejfedőt visel, mások őslakos mivoltuk jeleként mokaszint vagy szarvasbőr öltözéket hordanak.

Ajánljuk még