logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Világhírű brit építész ajánlott segítséget Harkiv újjáépítéséhez

Norman Foster világhírű brit építész felajánlotta segítségét a háborúban súlyos károkat szenvedett ukrán nagyváros, Harkiv újjáépítéséhez. Foster nevéhez fűződik egyebek közt a berlini Reichstag újjáépítése és a londoni Millennium-híd tervezése és a McLaren Forma–1-es csapat főhadiszállása, a Paragon.

Percről percre közvetítésünket az ukrán válságról ide kattintva olvashatja.

A szecessziós épületeiről ismert kelet-ukrajnai város újjáépítésére vonatkozó tervét egy hétfői videokonferencián ismertette a 86 éves építész Ihor Terehov harkivi polgármesterrel – közölte Norman Foster alapítványa.

Az orosz határ közelében fekvő város súlyos harcok színtere volt az orosz támadás február 24-i kezdete óta, de ukrán ellenőrzés alatt maradt. Harkivban, amely Ukrajna második legnagyobb városa, az épületek egynegyede pusztult el.

Az egyebek közt a berlini Reichstagot újjáépítő és a londoni Millennium-hidat megtervező Foster azt mondta, hogy „a világ legnagyobb elméit és tehetségeit gyűjtené össze a tervezés,

az építészet, a dizájn és a mérnöki munka terén, hogy haladéktalanul megkezdődhessen Harkiv újjászületése”.

A sztárépítész elképzelése szerint legelőbb is megterveznék „a jövő városát, amelyben a múlt legbecsesebb örökségét a legjobb és a legkörnyezetkímélőbb infrastruktúrával és épületekkel ötvöznék”.

A harkivi hatóságok által szerdán közzétett videorészleteken

a polgármester azt mondja Fosternek, hogy a munkásságát megismerve szívesen látná városában „az új, progresszív stílust”.

Terehov szerint Harkiv épületeinek 25 százaléka semmisült meg, és a városnak szüksége van új kórházakra, iskolákra és bölcsődékre, akárcsak irodaházakra virágzó informatikai ipara számára. A polgármester szerint az új épületeknek bombabiztosnak kell lenniük, a lakóházak alá pedig olyan földalatti garázsokat kell építeni, amelyek szükség esetén bunkerként is használhatók.

Ajánljuk még